monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Soluții de compromis pentru a circula pe cei 14 km. din autostrada-muzeu de lângă Cluj. VIDEO

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) va deschide până la finele anului două loturi de autostradă între Tg Mureș și Câmpia Turzii care însumează aproape 14 kilometri.

CNAIR a făcut prerecepția loturilor de autostradă Târgu Mureș - Ogra (10,11 km) și Ogra - Iernut (3,6 km), urmând însă ca deschiderea acestora să aibă loc de abia la momentul la care firma italiană Astaldi va definitiva nodul rutier Iernut, aflat la vest.

“Am filmat Autostrada A3 între Ungheni (Aeroport Târgu Mureș) și Iernut.  Lucrările pe lotul Ungheni-Ogra (10,1 km) vor fi finalizate la nivel substanțial în perioada imediat următoare. Constructorul (Strabag), mai are de executat doar punctual, pe zone restrânse, instalarea unor panouri fonoabsorbante, parapete de protecție, indicatoare și aplicarea câtorva marcaje rutiere. De asemenea, mai este de muncă la rigole, șanțuri, ecologizarea coridorului de expropriere sau la clădirile Centrului de Întreținere și Coordonare (CIC), însă aceste elemente pot fi puse la punct după inaugurare. Practic, tronsonul va fi pregătit pentru deschidere în scurt timp. Procedurile de recepție a lucrărilor au început. În plus, pe sectorul vecin (antreprenor Geiger), cei 3,6 km dintre Ogra și Iernut sunt gata 100% încă din octombrie”, transmite Asociația Pro Infrastructură (API).


Membrii API susțin că, pentru a evita ca aceste două loturi să devină noi "muzee de autostradă" (adică să rămână nefolosite), se construiește un sens giratoriu provizoriu la Iernut, chiar în capătul A3, pe aliniament, la doi pași de bariera de cale ferată de pe DN14A.

“Rămâne de văzut dacă toate autoritățile implicate vor accepta soluția (nodul rutier Iernut fiind departe de finalizare, așa cum am prezis de nenumărate ori). Dacă da, atunci probabil vom circula luna viitoare pe aproape 14 km noi de autostradă. Dacă nu, deschiderea se amână pentru 2019 când vor fi gata bretelele nodului Iernut”, concluzionează API.


CITEȘTE ȘI

Încă o autostradă-muzeu lângă Cluj. 14 kilometri care rămân necirculaţi