Actualitate

CJ Cluj lasă primăriile din județ fără bani. Certuri între Tișe și PSD pe alocările bugetare

Consiliul Județean Cluj urma să aloce vineri, 14 septembrie, într-o ședință extraordinară, peste 8 milioane de lei, bani care ar fi urmat să ajungă la primăriile din județ pentru plata cheltuielilor de funcţionare, pentru susţinerea proiectelor de infrastructură sau pentru cofinanţarea programelor de dezvoltare locală.

sursa foto citynews.ro sursa foto citynews.ro

În timpul dezbaterilor asupra proiectului de alocare a sumelor pentru primării, liderul consilierilor județeni din PSD, Remus Lăpușan, a precizat că primarii social democrați primesc mai puţini bani decât cei din PNL.

„Eu am înțeles matematic ce calcule ați făcut. Mie îmi place matematica. Dar atât colegii mei primari cât și colegii din Consiliul Județean spun că ar trebui să regândim aceste alocări. Aceste diferențe între comunități ar trebui să fie mai mici”, a deschis dezbaterile, Remus Lăpușan.


Alin Tișe i-a spus acestuia că el a încercat să găsească cea mai bună formulă de a repartiza aceste sume și că niciodată nu va putea mulțumi toate formațiunile politice.

„Greșeli matematice s-au mai făcut, dar ca acum niciodată”, și-a întărit poziția Lăpușan.


Pentru primăriile din județe, CJ Cluj voia să aprobe alocarea, în total, a peste opt milioane de lei.

 „Se aprobă nominalizarea sumei de 8.053.000 lei repartizată pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii acestora, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre” se arată în propunerea înaintată de Alin Tișe.


La aceste nominalizări a fost anexat cu tabel cu sumele împărțite ”în funcție de necesitate”.

Proiectul a fost respins după ce nu a întrunit numărul necesar de voturi.


Alin Tișe a propus celor din PSD să facă o întrunire scurtă prin care să revină asupra votului exprimat. Însă, cei din PSD nu s-au mai întors la masa de la ședință și astfel, proiectul a rămas neaprobat.

La scurt timp, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a emis un comunicat de presă unde a acuzat PSD de sabotaj.


“PSD recidivează printr-un nou act de sabotaj îndreptat împotriva orașelor și comunelor clujene. Prezenți, azi, la ședința de consiliu județean, consilierii PSD au refuzat să susțină și să voteze proiectul de hotărâre prin care peste 80 de miliarde de lei vechi urmau să fie alocați comunelor și orașelor din județ. În acest fel, prin nealocarea fondurilor respective, numeroase proiecte de infrastructură sau care vizează dezvoltarea comunităților clujene, nu vor mai putea continua din lipsa banilor. În același timp, va fi pusă în pericol însăși funcționarea unor primării din județ care, văduvite, în ultimul timp, de Guvern, de importante surse de venit, se confruntă cu datorii financiare semnificative. Regret și condamn lipsa de responsabilitate a PSD, cel care susține dezvoltarea județului în mod ipocrit, doar la nivel de declarații. Faptele, din păcate, precum cea de azi, îi contrazic. În ceea ce mă privește, nu pot fi la fel de iresponsabil ca și cei care ignoră problemele grave cu care se confruntă unele comunități locale. De aceea, voi repune pe ordinea de zi acest proiect până când domnii consilieri de la PSD își vor aduce aminte cine i-a trimis în forul județean și vor decide să îl susțină. Între timp, cetățenii județului, afectați de blocarea acestor proiecte, sunt invitați să le solicite explicații pentru acest gest iresponsabil de sabotare a interesului public”, a transmis Alin Tișe.

Cei de la PSD susțin că vor analiza propunerile primite de la primarii din județ și vor reveni cu modificări în tabelul sumelor ce urmează să fie alocate din bugetul Consiliului Județean.

Cum au fost împărţiţi banii

Câmpia Turzii – 200.000 lei
Dej – 160.000 lei
Gherla – 160.000 lei
Turda – 160.000 lei
Huedin – 184.000 lei
Apahida – 70.000 lei
Baciu – 70.000 lei
Băişoara – 104.000 lei
Beliş – 70.000 lei
Bonţida – 104.000 lei
Chinteni – 70.000 lei
Floreşti – 104.000 lei
Gilău – 70.000 lei
Mihai Viteazu – 160.000 lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter