Actualitate

„Excursie în Transilvania”, într-o „Vacanţă de neuitat” pentru câţiva copii deosebiţi din Republica Moldova FOTO

Un grup de copii din Republica Moldova, aleşi pe criterii de performanţă şcolară foarte ridicată, au parte zilele acestea de o „Vacanţă de neuitat” în cadrul unei „Excursii în Transilvania, în Anul Centenarului”, proiect care a început în 23 iulie şi se încheie în 3 august. Programul se desfăşoară în mai multe oraşe din ţară, printre care şi Cluj-Napoca.

Zilele trecute, copiii au participat la Parohia Ortodoxă Înălţarea Sfintei Cruci şi Sf. Apostol Bartolomeu din Cluj-Napoca la evenimentul intitulat „Sărbătoarea portului Popular Românesc”, Ediţia a patra, dedicată Anului centenar. În cadrulul evenimentului au fost organizate o paradă a portului popular şi un program artistic.

Pe parcursul excursiei la Cluj, copiii au mai vizitat printre altele Biblioteca Academiei, Opera Română, Catedrala Ortodoxă, muzeul si catacombele Catedralei, muzeul Seminarului Ortodox, Universitatea Babeș-Bolyai, Catedrala Catolică din Piața Matei Corvin, Casa Matei Corvin, Piaţa Muzeului şi au fost la Dej şi la Salina Turda. De asemenea, a avut loc o întâlnire cu IPS sa Andrei, arhiepiscopul Vadului Feleacului Crişului şi Maramureșului.


Totodată, copiii au primit cartea intitulată “Izvoarele Răscoalei lui Horea” (seria A, Diplomataria, volumul IX), cu autograf de la reputatul prof. univ. dr. Remus Câmpeanu, şeful departamentului de istorie pre-modernă a Academiei Române.

Printre participanţii la acest proiect se numără elevi ai Liceului Teoretic ,,Andrei Vartic" din oraşul laloveni, elevi ai Liceului Teoretic,,Petre §tefănucă" din oraşul laloveni, de la Liceul Teoretic ,,Mihail Bârcă" din comuna Mileştii Mici şi de la Gimnaziul Coşcalia din satul cu acelaşi nume.


Delegaţia Moldovei este însoţită de prof. Daniela Nedelciuc, prefectul Ialoveniului şi prof. Galina Popescu, dir. Al Gimnaziului Coșcalia.

Proiectul “Vacanţă de neuitat. Excursie în Transilvania în Anul Centanar” este organizat de Asociaţia “Victor Babeş 172” pentru a oferi elevilor din Republica Moldova cu rezultate excepţionale la învăţătură o experienţă de neuitat pe plaiuri transilvănene. Excursia nu beneficiază de bani publici.  


“Asociaţia Victor Babeş 172 Cluj-Napoca sprijină excelenţa. Suntem parteneri tradiţionali ai Operei Naţionale Române din CIuj-Napoca, ai Academiei Române, precum şi ai Inspectoratului Şcolar al Judeţului Cluj. 1n decursul ultimilor ani am sprijinit şi susţinut proiecte cu impact semnificativ atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Asociaţia noastră organizează în fiecare an Festivalul ,,Moşteniri Culturale”, eveniment menit să promoveze tradiţiile naţionale publicului larg. Începând cu anul 2017 susţinem anual organizarea unui concert al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, la Biserica Reformată din Cluj-Napoca, acesta având ca scop strângerea de fonduri pentru acordarea unor burse tinerilor artişti talentaţi. Totodată, în acest an, am avut onoarea de a sprijini Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română”, spun organizatorii.

Etichete: republica moldova
abonare newsletter