Actualitate

Vizită surpriză la Aeroportul Cluj FOTO

Preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe, directorul executiv Mariana Raţiu, arhitectul şef Claudiu Salanţă şi secretarul judeţului Simona Gaci, alături de consilieri judeţeni PNL şi PSD au făcut o vizită surpriză la Aeroport.

Vizita vine după o şedinţă foarte tensionată desfăşurată luni în care conducerea CJ şi a aeroportului s-au contrat pe subiectul hotărârilor de CJ referitoare la schimbarea conducerii executive a aeroportului.

Aceasta a început la ora 11.00 și la ea au participat președintele, cei doi vicepreședinți și aparatul de specialitate al Consiliului Județean Cluj, o parte a consilierilor județeni, precum și reprezentanții Aeroportului.


Printre consilierii care l-au însoţit pe Alin Tişe se numără Vladimir Mătuşan, Marinela Marc, Dorel Secară, Giulian Grosan, Petre Pop, Vasile Sălătioan, Andro Marinel, Vakar Istvan şi Mircea Avram.

În cadrul acesteia, a fost vizitat amplasamentul pistei de decolare-aterizare, a suprafețelor de mișcare aferente, precum și noile lucrări care se desfășoară la obiectivul de investiții „Platformă de staționare aeronave și suprafețe de handling aferente".


În urma vizitei, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe a afirmat că sunt probleme la noua pistă şi a ameninţat cu plângeri penale.

“Ceea ce am spus eu se constată. S-au identificat acele fisuri în pistă, am identificat şi acele exploatări de pietriş pe platformele aferente platformei care a fost terminată în mod absolut ilegal. Am constatat pe pista nou făcută, care este în garanţie, anumite crăpături care vor trebui reparate fie pe banii constructorului fie dacă se acoperă din garanţie fie din alţi bani. Vom solicita o expertiză pentru a vedea exact care este calitatea pistei, cum a fost ea folosită, care e rezistenţa ei. Odată ce ea iese din garanţie va trebui s-o preluăm în domeniul public al judeţului şi vom răspunde pentru tot ceea ce este acolo. Este clar că o pistă făcută de trei ani nu avea voie să aibă acele fisuri, e clar că pe anumite zone lucrările nu sunt de calitatea dorită. Toţi consilierii au văzut că această pistă are probleme în anumite zone. Tocmai de aceea, comisia de recepţia va fi trimisă în regim de urgenţă. Probabil comisia va constata şi alte lucruri pe care noi nu le-am putut vedea cu ochiul liber li vom dispune în consecinţă”, a spus Tişe.


Acesta a spus că va face plângeri penale pentru calitatea lucrărilor.

“Această platformă care a fost făcută fără licitaţie sau această pistă nu vor putea fi preluate în patrimoniul judeţului până când ele nu sunt conforme cu proiectul tehnic licitat. Dacă pentru aceasta se impune darea în judecată a constructorului, se impune recuperarea din garanţie sau dacă se impun plângeri penale, le vom face. Nicioadată nu am parcurs la pas toată pista. Nici astăzi nu am putut parcurge la pas toată pista, vom mai veni încă o dată. Ora la care am venit a fost nepotrivită. Acum, noi am văzut pista printre zboruri. Am văzut doar 400 de metri de pistă. S-au cheltuit 50 de milioane de euro pe această pistă şi dacă are probleme trebuie luate măsuri urgente. Dacă vom avea suspiciuni de fraudă, vom face plângeri penale. Vom face plângeri inclusiv pentru calitatea lucrărilor”, a mai spus Tişe.


Directorul Aeroportului Internaţional Cluj David Ciceo spune că problemele de la pistă “sunt minore” şi că vor fi rezolvate în perioada de garanţie.

“Apreciem vizita consilierilor judeţeni de astăzi de la aeroport. Consiliul Judeţean Cluj şi consilierii au susţinut permanet dezvoltarea aeroportului. În 2017 avem un milion de pasageri în plus faţă de 2016. Cu sprjinul Consiliului Judeţean vom continua dezvoltarea. Avem o ţintă de 7 milioane de pasageri în 2032. Problemele pe care le are pista sunt absolut minore, bineînţeles că toate trebuie rezolvate în perioada de garanţie. Toate zborurile se desfăşoară în deplină siguranţă. Este cea mai bună pistă din România. Principalul nostru scop este desfăşurarea zborurilor în siguranţă şi securitate. Obiectivul de investiții «Pistă de decolare-aterizare de 3500m Etapa I și suprafețe de mișcare aferente» la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a fost expertizat tehnic la solicitarea Consiliului Județean Cluj, imediat după terminarea lucrărilor, în anul 2013, expertiză care a atestat conformitatea și calitatea lucrărilor efectuate. Pista de decolare-aterizare a Aeroportului îndeplinește toate condițiile de desfășurarea a activității de trafic aerian în condiții de siguranță și securitate, fiind certificată de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română. De asemenea, la toate acestea se adaugă și aprecierile pozitive primite din partea tuturor companiilor aeriene care efectuează zboruri pe Aeroportul Internațional Cluj”, a precizat Ciceo.

Ultimele Stiri
abonare newsletter