Actualitate

Alin Tișe, atac virulent după ce Garda de Mediu a făcut plângere penală Consiliului Județean în cazul Pata Rât

Garda de Mediu și Consiliul Județean Cluj se războiesc în plângeri penale în cazul dezastrului de la Pata Rât. Între timp, la rampa de gunoi s-a format o acumulare de levigat pe 3 hectare, în cantitate de 6.000 metri cubi. Lichidul toxic arată existenţa unui fenomen masiv de poluare, cu depăşiri ale valorilor legale şi de 750 de ori.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM) au înaintat o sesizare penală pentru nerespectarea legislației de mediu de către Consiliul Județean Cluj, în cazul depozitului de deșeuri de la Pata Rât (Cluj), și au dat amenzi în valoare totală de aproximativ 150.000 de lei, a anunțat, vineri, GNM.

Luni dimineața, președintele CJ Cluj Alin Tișe a lansat acuzații dure la adresa Ministerului Mediului și comisarilor Gărzii de Mediu, pe care i-a amenințat cu plângeri penale.


"În legătură cu problemele de la Pata Rât, Consiliul Județean a luat urgent toate măsurile dispuse prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Unele măsuri au fost imediate iar altele, stabilite cu termene, precum 2 octombrie, sunt în implementare. Mai mult, Garda Națională de Mediu a efectuat un control în data de 31 august când a stabilit, de asemenea, măsuri de implementat pe care Consiliul Județean Cluj le -a respectat întocmai. Surpriza a fost că în data de 14 septembrie, Ministrul Mediului, incompetenta Graţiela Leocadia Gavrilescu, a instigat Garda de Mediu să anuleze termenele și măsurile propuse de această instituție și să aplice în mod abuziv alte sancțiuni. Asta, în loc să se implice activ în rezolvarea problemei care este a României, nu doar a Clujului. Asta, în condițiile în care, în țară, există rampe neconforme în procedură de infrigement și ministrul incompetent nu e preocupat de ele", susține Tișe.

Tișe mai spune că problemele de la Pata Rât există de 70 de ani, iar acum Consiliul Județean Cluj "încearcă să închidă definitiv și să ecologizeze această rampă".


"Rampa de la Pata Rât este 90 % închisă și spre finalizare. Abuzul făcut de incompetenta ministră care a instigat și a făcut presiuni asupra comisarilor Gărzii de Mediu (amenințându-i cu destituirea) nu poate rămâne fără consecințe. Consiliul Județean Cluj va formula plângere penală împotriva Ministrului Mediului și a comisarilor Gărzii de Mediu", mai spune Tișe.

CITEȘTE ȘI


Situaţia alunecărilor de teren de la Pata Rât e mult mai gravă decât se credea iniţial. Levigatul se întinde pe 3 hectare, iar autorităţile vorbesc de o POLUARE MASIVĂ

CITEȘTE ȘI


CJ “închide” groapa de gunoi de la Pata Rât în fiecare lună...de 6 ani. Închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât a ajuns o afacere de peste 8 milioane de euro

CITEȘTE ȘI


Când nu ard, deşeurile de la Pata Rât o iau la vale. Gunoaiele de la Pata Rât pun în pericol sănătatea clujenilor. Consiliul Judeţean tace de mai bine de o lună

abonare newsletter