Actualitate

Se pregătesc benzile dedicate pentru transportul în comun pe axa Mărăști-Mănăștur

Luni, 31 iulie, în Sala de Sticla a Primăriei municipiului Cluj-Napoca, va avea loc o dezbatere publică privind crearea benzii dedicate pentru transportul în comun pe Bulevardul 21 Decembrie 1918 și strada Memorandumului, axa Est-Vest, între intersecțiile cu străzile Petofi Sandor și Emil Isac.

"Luni la ora 16.00 vom avea la Primărie dezbaterea publică pe marginea implementării benzii dedicate pe axa Mărăști-centru. Am avut ședința Comisiei de Circulație unde s-au prezentat ultimele date, ultimele noutăți cu privire la măsurătorile care s-au efectuat în teren în vederea implementării benzii dedicate. Dorim să prezentăm și public concluziile Comisiei de Circulație, să culegem alte propuneri și recomandări dacă sunt, după care să trecem la implementarea acestei benzi dedicate. Din perspectiva mea, decizia nu trebuie să fie întoarsă, ea trebuie menținută. Pentru transportul în comun ar urma să avem pe axa Mănăștur-Mărăști și Mărăști-Mănăștur benzi dedicate. Acum există de la Primărie până în Mărăști, va exista și invers, din Mărăști până la Memorandumului tot o bandă dedicată cu implicațiile de rigoare pe care le presupune o asemenea bandă dedicată. Luni vom discuta aceste aspecte", a spus primarul Emil Boc joi dimineața într-o emisiune la radio.

Anul trecut, Primăria a implementat benzile dedicate transportului în comun din Piața Cipariu până la Catedrala Ortodoxă din Piața Avram Iancu. Cu această ocazie, s-au desființat parcările din fața Curții de Apel Cluj, partea carosabilă fiind lărgită astfel încât să se asigure, pe lângă banda dedicată transportului în comun, două benzi pentru virajul la dreapta pe Calea Dorobanților și 2 benzi pentru circulația pe direcția înainte spre Bulevardul 21 Decembrie 1989.


Implementarea benzilor dedicate pentru transportul în comun între Bulevardul 21 Decembrie și strada Memorandumului va aduce modificări drastice în traficul din centrul oraşului, după ce un studiu confirmă faptul că în Piaţa Avram Iancu și în Piața Unirii traficul a atins nivelurile maximale.

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) a făcut un studiu de trafic pe axa Est-Vest şi a ajuns la concluzia că trebuie create condiţiile pentru a determina şoferii să utilizeze transportul public ca alternativă.


“Cererea de trafic depăşeşte capacitatea benzilor de circulaţie. Punctele nodale Piaţa Avram Iancu şi Piaţa Unirii sunt la limitele de saturaţie”, spune Nicolae Filip, profesor la UTCN şi unul dintre realizatorii studiului.

Astfel, benzile dedicate pentru autobuze ar urma să se implementeze pe 1,6 kilometri de drum între Bulevardul 21 Decembrie intersecţie cu strada Buftea şi până pe strada Memorandumului.


Dacă aceste benzi se vor implementa în această formulă, din centrul Clujului vor mai dispărea alte 120 de parcări.

CITEȘTE ȘI


Boc: Prioritate va avea AUTOBUZUL, nu clujeanul care circulă SINGUR ÎN MAŞINĂ

CITEȘTE ȘI


Benzile dedicate pentru transportul în comun se extind între Bulevardul 21 Decembrie și Memo. Boc: Va fi o implementare imediată

CITEȘTE ȘI

Schimbări dure de trafic pentru a face loc benzilor dedicate pentru autobuze: desfiinţarea parcărilor, reducerea benzilor de circulaţie şi interzicerea virajelor la dreapta

Ultimele Stiri
abonare newsletter