Actualitate

Boc: Prioritate va avea AUTOBUZUL, nu clujeanul care circulă SINGUR ÎN MAŞINĂ

Fluidizarea circulaţiei şi lipsa ambuteiajelor sunt un deziderat al primarul Emil Boc, care spune că încă se încearcă găsirea de soluţii pentru ca oraşul să nu mai fie aşa de aglomerat.

“Avem trei probleme: Cuza Vodă la Prefectură, avem sau nu nevoie de o bandă suplimentară de stocare pentru autobuzele care vin din Gheorgheni şi se întâlnesc cu cele care vin de pe 21 Decembrie şi merg înspre Mănăştur? Doi, între Prefectură şi strada Ferdinand şi Sora există nişte străduţe cu viraj la dreapta, una cu semafor, trebuie văzut, rămâne semaforul sau nu, se permite sau nu virajul la dreapta, pentru că asta înseamnă o uşoare fragmentare a liniei dedicate pentru transportul în comun. Se fac analize să vedem câte maşini, ce trasee au şi se va lua o decizie. Al treilea punct este Ferdinand, se permite sau nu virajul la dreapta a maşinilor, în afară de transportul în comun şi aici sunt două propuneri: una să fie interzis virajul la dreapta pentru maşinile obişnuite şi să se permită doar pentru transportul în comun sau să se permită pentru toată lumea virajul la dreapta, dar să fie tronson comun bandă dedicată de la Sora până la intersecţia cu Ferdinand. E o decizie care se face pe bază de măsurători, numai că nu s-au putut face măsurători reale când afară a fost foarte frig şi nu era traficul real al oraşului”, a spus Boc.

Moţilor, un continuu blocaj

“Nu s-a luat decizia finală privind circulaţia pe Moţilor. În acest moment se fac măsurătorile finale. Cu privire la realizarea benzii unice sau benzilor dedicate pentru transportul în comun, în Comisia de Circulaţie am spus că sunt câteva puncte nevralgice unde trebuie luate decizii şi sunt propuneri alternative. Pe Moţilor trebuie să luăm o decizie. Ce înseamnă benzi dedicate? Din ce avem acuma, din 4 benzi pe Moţilor, două vor fi luate pentru benzile dedicate. Una spre Mănăştur, alta dinspre Mănăştur şi ne vor rămâne două benzi pentru circulaţie. Prima recomandare venită din partea specialiştilor în Comisia de Circulaţie a fost să se facă sens unic pe Moţilor dinspre oraş înspre Mănăştur, corelată cu două măsuri alternative, una dintre ele înseamnă consolidarea sensului unic de pe Clinicilor şi de a găsi corelarea cu sensul de pe Cardinal Iuliu Hossu, strada alternativă care vine din parc. Se fac măsurătorile, se fac simulările să vedem ce înseamnă a se introduce aceste sensuri unice”, a spus primarul.


În război cu şoferii

Boc spune că pe viitor prioritate va avea autobuzul, nu clujeanul care circulă singur în maşină.

"Când aceste măsurători vor fi finalizate, urmează să facem o şedinţă a Comisiei de Circulaţie să ne punem noi de acord cu specialiştii, după care să le prezentăm public oamenilor şi să lăsăm în dezbatere publică un interval de timp, ca fiecare să poată analiza şi să vină cu propuneri. După dezbaterea publică vom vedea care este concluzia şi în ce formă o vom putea implementa. Cert este că o prioritizare în oraş a transportului în comun trebuie să existe. Nu poate toată lumea să aibă aceeaşi prioritate: şi un autobuz cu 50 de oameni şi un om care merge singur în maşină la serviciu. În metropole şi în oraşele mari, acest lucru nu mai este posibil. Şi atunci îi dai prioritate autobuzului cu 150 de persoane să circule mai repede, încurajându-i şi pe alţii să vină să facă acelaşi lucru”, a mai spus Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter