Actualitate

Peste 20 de milioane de lei investiți într-o bază sportivă care stă pustie

Cel mai modern complex sportiv și de agrement din municipiul Cluj-Napoca, realizat din fonduri publice și care a costat nu mai puțin de 20 de milioane de lei, este slab valorificat de clujenii care ar putea face sport acolo.

Baza a fost amenajată în capătul cartierului Gheorgheni, pe locul fostului cartodrom, printr-o investiţie comună a primăriei şi Companiei Naţionale de Investiţii.

“Este vorba de o investiţie de peste 20 de milioane de lei, pe o suprafaţă de 10 hectare. Baza de agrement cuprinde mai multe terenuri de minifotbal, de baschet, de fotbal, terenuri de tenis, un amfiteatru în aer liber, o zonă de parc de aventură, o zonă de paint-ball, piste de atletism dar şi o sală unde se pot practica sporturi indoor, în principal popice şi tenis de masă. De asemenea, a fost construită o sală multifuncţională, unde pot fi organizate evenimente”, spuneau reprezentanţii Primăriei în 2016, atunci când a fost inaugurată baza sportivă.


Primarul spera atunci că clujenii din toate colțurile orașului se vor îngrămădi să facă sport acolo. După mai bine de un an de la inaugurare, oamenii care locuiesc în zonă se întreabă dacă mai mișcă ceva sau cineva în baza sportivă deoarece ei nu văd nimic. Tinerii care vin să facă sport acolo sunt puțini în comparație cu costul investiției: „Trec în fiecare zi pe aici și nu prea văd oameni făcând sport, mai sunt câțiva, dar puțini. Ce pot să zic?! Sunt mândru că în cartierul meu se află o asemenea construcție, dar să fie și utilizată că altfel se deteriorează totul în timp.”, a spus un clujean.

Deși accesul în Parcul Gheorgheni şi utilizarea terenurilor sportive sunt gratuite singurii mai trec pragul bazei sportive sunt tinerii care locuiesc în zonă. Contactați pentru a da o declarație în legătură cu fluxul de oamenii care vin să facă sport acolo, reprezentanții bazei sportive și de agrement nu au vrut să ofere date exacte, spunând evaziv că sunt câteva sute de oameni care vin zilnic acolo.


Sute de oameni invizibili se pare, pentru că cei care locuiesc în zonă și care monitorizează involuntar cu aproximație numărul clujenilor care își petrec timpul liber făcând sport, spun cu totul altceva: „E cam de formă sincer această bază sportivă. Dar în rest nimic de comentat. Am fost și eu de câteva ori și facilitățile sunt multiple. Ar trebui promovată poate mai mult, fiind și în capătul cartierului Gheorgheni. Am prieteni care nu vin aici pentru că li se pare departe și chiar preferă să meargă la o sală de sport din apropiere decât să bată drumul până aici.” a spus un tânăr.

Amplasamentul destinat sportului şi agrementului se întinde pe o suprafaţă de peste 9 hectare şi a fost realizat în urma unei investiţii de 20,2 milioane de lei fără TVA, din fonduri publice. Intrarea se face liber, singura condiţie necesară accesului fiind crearea unui cont, fie pe internet, telefonic sau la sediul bazei sportive.


Parcul sportiv este dotat, între altele, cu terenuri exterioare de mini-fotbal, tenis, baschet, pistă de atletism, parc de aventură, parc de skateboard şi cu numeroase spaţii interioare, care includ pistă de popice şi mese de ping-pong.

De asemenea, noua bază sportivă este dotată cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice în aer liber; aparatură pentru exerciții fizice dedicate seniorilor; echipamente pentru amatorii de cățărări, parkour; spații de joacă pentru copii de toate vârstele; amfiteatru în aer liber (428 locuri); pistă de alergare; pistă de biciclete/role agrement; pistă role viteză; teren de paintball cu obstacole; Parc Aventură - trasee prin copaci, pe frânghii și alte instalații; alei de promenadă și spații verzi generoase.


 „Am decis să ne asumăm administrarea bazei sportive în așa fel încât să putem permite accesul gratuit tuturor clujenilor interesați, pentru că ne dorim să transformăm acest spațiu într-un loc în care să se dezvolte sportul de masă, unde orice tânăr să își poată dezvolta aptitudinile înnăscute pentru a deveni un mare sportiv, dar, de asemenea, și clujenii mai în vârstă să aibă acces la sport și mișcare pentru sănătate. Pentru a putea rezerva un teren sau un spațiu pentru oricare dintre sporturile oferite aici.” a explicat primarul Emil Boc în 2016 la evenimentul de inaugurare.

Atunci și clujenii erau mândri și optimiști de noua bază sportivă. De atunci și până azi, optimismul lor s-a mai dezumflat. Turiștii care vin aici sunt mai puțini decât cei care se ocupă de administrarea și curățarea locului. Evenimetele care mai dau viață acestei zone sunt meciurile organizate de grupurile de tineri care vin din când în cand șă facă sport.


Cu așa o bază sportivă, clujenii nu vor sau nu știu să scape de kilograme, numărul obezilor rămânând în continuare alarmant: „Nimic de comentat, e o investiție frumoasă și poate cea mai complexă din ultimii ani, însă clujenii tot nu vin, iar sedentarismul în rândul tinerilor devine alarmant”, a spus un tânăr aflat pe terenul de fotbal.

CITEŞTE ŞI

Baza de agrement din Gheorgheni va costa 4,8 milioane euro

CITEŞTE ŞI

Aşteptarea a luat sfârşit. Noua bază sportivă din Gheorgheni se inaugurează vineri

CITEŞTE ŞI

Cea mai modernă bază sportivă a Clujului a fost deschisă vineri. Inaugurarea s-a făcut în plină campanie electorală cu puhoi de votanţi

CITEŞTE ŞI

Sportul se mută în Gheorgheni. Un nou loc de recreere pentru clujeni

 

abonare newsletter