Actualitate

"Ruşine anti-vacciniştilor! Decesul fiecărui copil care a murit în Europa de rujeolă cade în responsabilitatea celor care răspândesc astfel de minciuni în media"

Comisarul european pentru Sănătate, medicul Vytenis Andriukaitis este îngrijorat de situaţia din România privind rujeola.

sursa foto paginaeuropeana.ro sursa foto paginaeuropeana.ro

România este țara celei mai mari epidemii de rujeolă din Europa: 24 de copii au murit până acum din cauza acestei boli care poate fi prevenită. Majoritatea cazurilor au apărut în comunități cu o acoperire foarte scăzută a vaccinării și, în ultimii ani, în mai multe județe frecvența vaccinării anti-rujeolă a scăzut cu mult sub pragul de siguranță de 80%.  Într-un interviu acordat hotnews.ro, comisarul  trage un semnal de alarmă, fiind chiar dur în exprimare când se referă la situaţia din România privind răspândirea rujeolei.

Întrebat care este primul gând atunci când află că într-o țară europeană în secolul 21 peste 20 de copii au murit din cauza rujeolei, o boală care poate fi 100% prevenită, acesta a răspuns:


“Ne pare tuturor foarte rău pentru aceste pierderi și transmit condoleanțe familiilor. Cunosc datele care ne arată că România are mari probleme cu frecvența scăzută a vaccinării. În ultimul an, peste 4800 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România și cifrele sunt foarte foarte îngrijorătoare. Și foarte dureroase. Sunt foarte îngrijorat în legătură cu această situație și o urmărim atent prin intermediul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Solicit din nou României să ne spună cu ce putem ajuta. În prezent avem raportate epidemii de rujeolă în alte 15 țări europene, dar cele mai multe cazuri sunt în România. Vrem să lucrăm împreună pentru ca în România să crească nivelul de conștientizare al importanței vaccinării și care sunt posibilele consecințe ale nevaccinării”, a spus oficialul.

Referindu-se la mişcarea antivaccinare, acesta a mai spus:


“Știu că aveți o mișcare anti-vaccinare puternică și că indecizia de a vaccina este destul de mare. Dar vreau să transmit un mesaj foarte clar: vaccinarea este un instrument medical dovedit științific. Vaccinurile ne ajută să salvăm vieți! Este un fapt, nu mai este ceva dubitabil. Este un fapt! Celor care totuși nu cred: priviți în urmă cu 45 de ani când în fiecare an mureau 2,5 milioane de copii din cauza acoperirii vaccinale scăzute. E cât se poate de clar că vaccinurile sunt benefice. Sunt foarte nefericit din cauza mișcării anti-vaccinare. Aș fi mai mult decât deschis să am o întâlnire cu ei și să le explic de ce ceea ce ei susțin este înșelător”.

“(…) Suntem cu toții responsabili, întreaga societate, toți producătorii de show-uri media sunt responsabili să transmită informații și explicații adevărate și corecte științific. Astăzi e foarte simplu să citești argumentele științifice pe site-urile Organizației Mondiale a Sănătății sau ECDC. Vreau să fiu foarte clar: decesul fiecărui copil care a murit în Europa de rujeolă cade în responsabilitatea celor care răspândesc astfel de minciuni în media, iar cei care fac asta fără argumente științifice sunt în egală măsură responsabili. Rușine anti-vacciniştilor! E o rușine să creezi în secolul 21 acest tip de neîncredere. Vă rog să vă gândiți la acei părinți care acum suferă din cauza unei pierderi care putea fi prevenite 100%. Vă puteți imagina durerea acestor părinți?, a completat acesta. 


Ministrul Sănătății, surpriză neplăcută pentru antivacciniști: „Copiii nevaccinați ar trebui să nu intre în colectivitate. Sunt și alte posibilităţi de educaţie”

Ministrul Sănătății Florian Dorel Bodog consideră că dacă nu este vaccinat un copil nu ar trebui să intre în colectivitate, dând exemplu Franța, unde există o prevedere de acest fel.


„Este o discuţie, și în Franța au fost procese pentru că prin Constituţie este garantat dreptul la sănătate și educaţie. În Franța nu poate merge la școală fără vaccin. La noi s-a pus problema cu privire la acces, cred că se vorbește despre acest lucru. În procesele intentate, justiţia a zis că primează sănătatea. (...) Dacă nu e vaccinat, să nu intre in colectivitate. Din câte ştiu sunt și alte posibilităţi de educaţie. Este un risc. Nu putem minimiza”, a spus ministrul Florian Dorel Bodog la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Ministrul Sănătății a precizat că el și-a vaccinat copiii, iar în calitate de ministru al Sănătății este de datoria lui să se asigure că pe piața din România intră vaccinuri de bună calitate.


Florian Dorel Bodog a precizat că în prezent există o problemă de aprovizionare cu vaccinul pentru hepatită, pentru că autoritățile nu au găsit deocamdată un producător de unde să îl achiziționeze.

„Am găsit un stoc de vaccin făcut în India. Nu l-am adus, pentru că nu avea condiţii de punere pe piaţă în Europa”, a spus Bodog.

Întrebat ce se întâmplă atunci când părinții refuză vaccinarea copilului, ministrul Sănătății a precizat că în Legea vaccinării nu sunt prevăzute sancțiuni.

„În lege nu sunt sancţiuni. Părintele poate refuza după ce este informat. La final semnează dacă este sau nu este de acord. Medicul de familie are obligaţia să păstreze documentul. Părintele îşi asumă responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă”, a spus ministrul.

El a precizat că proiectul legii vaccinării va conține sancțiuni și pentru autorități - până la nivel de ministru - care nu reacționează în situația în care pe piață lipsesc vaccinuri. „Se pot prevedea sancţiuni până la demitere”, a adăugat Bodog.

Etichete: vaccin rujeola
abonare newsletter