Actualitate

Posibila avizare a fermei de pui din Floreşti naşte reacţii furibunde. Consiliul Judeţean cere Agenţiei de Mediu reanalizarea dosarului

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj şi ai Primăriei Floreşti au reacţionat vehement faţă de o posibilă autorizare a fermei de pui din comună.

Activitatea fermei este momentan sistată. FOTO radiocluj.ro Activitatea fermei este momentan sistată. FOTO radiocluj.ro

Discuţiile de marţi din Comisia de Analiză Tehnică (CAT) a Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj, privind autorizarea fermei de pui de pe strada Eroilor din Floreşti suscită reacţii vehemente din partea CJ Cluj şi a Primăriei comunei, îngrijorate că Agenţia pregăteşte acordarea avizului, ceea ce poate atrage nemulţumirea masivă a floreştenilor.

În prezent, activitatea fermei de pui de pe strada Eroilor din Floreşti, care aparţine firmei Brav Invest, este sistată. „În ședința interinstituțională de azi a Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul APM s-a cochetat cu ideea emiterii avizului. Chiar dacă nu s-a luat nici o decizie în acest sens avizul de mediu este posibil. Solicit ferm reprezentanților APM Cluj să cântărească cu celeritate și maximă obiectivitate această problemă. Legile acestei țări trebuie să vină întru susținerea populației și nu ca scut în fața intereselor de grup sau a lipsei curajului de asumarea a unei decizii grele”, a transmis Primăria Floreşti într-un comunicat transmis presei.


„Drept la un mediu sănătos”

„Dreptul constituțional la un mediu sănătos a zeci de mii de floreșteni nu poate fi călcat în picioare de nici o instituție a statului românesc”, susţine primarul din Floreşti, Horea Şulea, în comunicatul amintit. „Legislația în vigoare trebuie să vină ca un suport al acestui principiu și nu ca o scuză în fața neputinței și a lipsei de asumare a răspunderii.  APM Cluj nu poate trece peste voința a mii de floreșteni exprimată public cu ocazia consultării publice. Am încrederea că aceasta a fost nu o etapă procedurală ci efectiv o consultare și o ascultare a voinței floreștenilor”, mai adaugă el.

„Să ţină cont de situaţia actuală!”

Conducerea comunei floreştene solicită APM Cluj să ţină cont de situaţia existentă în acest moment în Floreşti, o comună cu peste 35.000 de locuitori, dintre care o bună parte au apartamente în zona fermei. „Vorbim de un nou aviz, care trebuie să ia în considerare situația din acest moment. (...) În acest moment se discută despre avizarea unei ferme in mijlocul unei comunități de peste 40.000 de oameni care și-au exprimat, pe bună dreptate, dezacordul legat de acest aviz.  Țin să îi anunț pe floreșteni că voi face în acest sens toate demersurile legale pentru a reprezenta și apăra dorința floreștenilor”, a conchis Şulea.


Au cerut reanalizarea dosarului

Reprezentanţii CJ Cluj şi-au manifestat la rândul lor surprinderea vizavi de o posibilă decizie favorabilă a APM Cluj în privinţa avizului de mediu pentru fermă şi au cerut reanalizarea dosarului. Precizăm că forul judeţean a fost reprezentat şi la şedinţa de ieri a CAT-ul Agenţiei de Mediu. „Facem mențiunea că locuitorii comunei Florești au fost împotriva acestui demers și că APM Cluj, ignorând toate demersurile procedurale deja îndeplinite, nu ține cont de dezbaterea care a avut loc, organizând-o, de fapt, de fațadă, doar ca să bifeze procedural operațiunea. Din păcate, APM Cluj va condamna floreștenii să trăiască într-un mediu poluat, toxic, care afectează sănătatea publică. APM Cluj trebuie să își asume răspunderea în fața celor aproximativ 38.000 de locuitori ai comunei Florești. Menționăm în acest context faptul că am solicitat deja APM Cluj să reanalizeze dosarul – acele ferme se autorizează de fapt ulterior existenței locuințelor, să analizeze temeinic plângerile oamenilor și contestațiile cetățenilor”, a transmis Biroul de Presă al CJ Cluj.

Reprezentanţii forului s-au adresat Prefecturii Cluj şi APM cu solicitarea „să se opună unui demers nejustificat de avizare a fermelor de pui între locuințe și să țină cont de interesele și solicitările cetățenilor”.


Ce spune Agenţia de Mediu

Autorizaţia de mediu pentru ferma de pui a firmei Brav Invest din Floreşti a făcut subiectul Comisiei de Analiză Tehnică a APM Cluj, în care sunt reprezentate mai multe instituţii, precum Consiliul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Silvică, Garda Forestieră, Garda de Mediu, Instituţia Prefectului.

Responsabilul de comunicare al APM Cluj, Adina Maier, a menţionat pentru Monitorul de Cluj că procedura de reglementare privind autorizaţia de mediu a fermei de pui „merge înainte”, dar că încă nu s-a luat o decizie în acest sens: „Încă nu există o decizie, în primul rând pentru că nu au fost prezentate punctele de vedere ale tuturor membrilor CAT”, a specificat reprezentantul Agenţiei.


În ce condiţii nu se dă avizul

În mod obişnuit o procedură de reglementare de mediu poate fi oprită sau încheiată defavorabil dacă solicitantul avizului îşi retrage cererea sau dacă nu respectă paşii trasaţi de APM şi de Comisia de Analiză Tehnică a instituţiei. În cazul de faţă procedura de autorizare a fermei, începută în vara anului trecut şi-a urmat cursul, semn că beneficiarul s-a aflat în grafic. Dezbaterea organizată anul trecut la Sala de Sport din Floreşti nu a reuşit să stopeze însă procedura, chiar dacă reprezentanţii APM au notat observaţiile şi au primit alte sute de petiţii de la cetăţeni nemulţumiţi. 

Vechiul aviz de mediu al fermei de pui din Floreşti a expirat în iunie 2016, activitatea fiind sistată. Un nou eviz se emite pe o perioadă de cinci ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter