Actualitate

Avertismentul IT-iştilor: „atacatorii informatici avansează în pas cu tehnologia”

Atacurile informatice din ce în ce mai răspândite astăzi sunt iniţiate de grupuri bine organizate, cu scopuri precise, care avansează în pas cu dezvoltatorii de sisteme de operare şi de alte produse software, atrag atenţia specialiştii în securitate cibernetică.

absolvenţilor de Mate-Info pe piaţa muncii este de aproape 100%, susţine conducerea facultăţii. FOTO Ovidiu Cornea absolvenţilor de Mate-Info pe piaţa muncii este de aproape 100%, susţine conducerea facultăţii. FOTO Ovidiu Cornea

Facultatea de Matematică şi Informatică din UBB a inaugurat miercuri în sediul din cartierul Gheorgheni un nou laborator pentru studenţi, în parteneriat cu o companie de securitate IT.

Atacatorii It, în pas cu securizarea

Sándor Lukács, coordonator al departamentului tehnic din cadrul companiei amintite, a explicat că numeroşi studenţi efectuează traininguri în cadrul firmei, însă o mică parte din aceştia ajung să lucreze efectiv aici. Atacurile cibernetice sunt tot mai sofisticate, a arătat IT-istul. „Nu trece o săptămână în care să nu vedeţi câte o ştire, un articol, legat de un atac nou, de o tentativă de fraudare, de furt de date confidenţiale, spionaj. Securitatea cibernetică şi domeniul atacurilor informatice nu mai sunt ceea ce au fost acum 15 ani. Securitatea cibernetică se dezvoltă în paralel cu dezvoltarea atacurilor. Infractorii cibernetici lucrează în ziua de azi motivaţi şi organizaţi. A lupta cu aceste ameninţări necesită pasiune şi muncă uriaşă. Există sute de mii de exemplare de mallware-uri, de coduri maliţioase, în fiecare zi, fără oprire, milioane de URL-uri care sunt accesate, introduse în baze de date, corelate, analizate, iar a face acest lucru necesită pasiune, informaţie, upgrade, infrastructură mare”, explică specialistul în securitate cibernetică.


Atacuri „pentru profit”

Potrivit lui Sándor Lukács, atacatorii informatici de astăzi sunt foarte adaptaţi celor mai nou produse software de pe piaţă: „Acei oameni sunt bine motivaţi, bine organizaţi, se pregătesc, au plan clar de acţiune, studiază, avansează, cum avansăm noi o tehnologie încearcă şi ei, când Microsoft scoate un sistem de operare se adaptează şi ei şi fac asta pentru profit”, a arătat el. Conform lui, un atacator It poate ajunge să câştige şi între 30.000 – 50.000 de dolari criptând date de maximă importanţă de pe calculatoare şi restitudindu-le doar în contul unor sume de bani: “Trimit mailuri în regim de spam şi chiar dacă doar 2% din cei care le primesc dau click, iar din cei care dau clik alţi doar 2% accept să şi plătească suma se adună şi se ajunge la cifre importante”, a explicat specialistul mecanismul. El a menţionat că la un training de securitate cibernetică în SUA, în 2006, costisitor, trainerul, unul foarte cunoscut peste Ocean i-a mărturisit că impresia sa a fost că o parte din cei care i-au trecut prin mână “erau de cealaltă parte”.

Tehnci ce pot fi învăţate

Riscurile ca o persoană pregătită în soluţii de securitate să schimbe macazul şi să devină el însuşi un atacator, cunoscând din interior sistemul de blocare, sunt reduse, crede Sándor Lukács: “Toate tehnicile, atât de securitate cât şi de atac la securitate pot fi învăţate ‘din exterior’, există site-uri de informatică, există traininguri publice la care poţi să mergi, cineva nu trebuie să treacă printr-o companie să înveţe, depinde de verticalitatea lui, de decizia lui personală pentru a face acest lucru”,  a conchis el.


Colaborări cu companii

Facultatea de Mate-Info din UBB derulează colaborări cu numeroase firme de IT, a subliniat conducerea instituţiei: „În cei 3 ani de Facultate, pe Matematică sau Informatică, le oferim studenţilor cultura generală de specialitate, a domeniului. Pe anumite nişe trebuie să intervină dorinţa lor a de a face mai mult, iar cercurile răspund nevoilor respective”, a explicat Adrian Petruşel, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică a UBB.  „Sunt colaborări win-win-win-win-win, spre beneficiul atât al universităţii, cât şi al studenţilor, profesorilor, companiilor şi probabil mai departe şi al societăţii”, a arătat şi Sándor Lukács.

Absorbţie mare pe piaţa muncii

Conform profesorului Adrian Petruşel, aproape toţi absolvenţi de Mate-Info sunt recrutaţi imediat. „Încercăm să îi pregătim (pe studenţi, n.red.) spre a fi imediat integraţi în companii. Undeva pe la 98% din absolvenţii de Informatică sunt chiar imediat după absolvire angajaţi la companii; dacă dăm 300-400 de absolvenţi în fiecare an companiile spun ‘ne trebuie 800’. Asta e importanţa colaborării şi deschiderii spre companiile importante, informatica este un domeniu foarte dinamic şi trebuie să te adaptezi tot timpul la ce se face”, a subliniat decanul de la Mate-Info.

Ultimele Stiri
abonare newsletter