Actualitate

Proiectul abatorului din Iclod, praf în ochi pentru alegători?

Consilierii județeni din Cluj au dat 400.000 de lei pentru studiul de fezabilitate al abatorului din comuna Iclod și apoi „s-au făcut că plouă”. Dacă la anunțarea proiectului se lăudau că-l construiesc într-un an, realitatea a demonstrat că au avut nevoie de patru ani pentru a realiza un studiu de fezabilitate.

Proiectul abatorul din Iclod a fost „uitat” de către Consiliul Județean Cluj. Proiectul abatorului vine din partea fostului USL (PNL + PSD) încă din 2012. Abatorul de ultimă generație ar fi urmat să deservească întreaga regiune şi să fie întins pe o suprafaţă de 5000 m.p.

Termenul limită pentru finalizarea proiectului anunțat inițial era cel mult doi ani de zile, dar autorităţile judeţene sperau să-l finalizeze într-un an. În cei patru ani ce au trecut de la anunțarea proiectului doar studiul de fezabilitate a fost făcut. În rest, pauză totală.


400.000 de lei aruncați la gunoi?

După patru ani în care s-a făcut numai un studiu de fezabilitate, structurile din vechiul USL (PSD ȘI PNL) s-au trezit.

„Noi am cuprins în buget la începutul anului în urma discuțiilor 400.000 de lei pentru studii și documentație pentru abatorul pe care-l construim în comuna Iclod. Cei de la comuna Iclod ne-au pus la dispoziție 2 hectare de teren pentru a construi acel abator. S-a făcut un studiu de fezabilitate și s-a ajuns la  concluzia că abatorul care reieșea din acel studiu ca să poată să fie construit era prea mare. Am discutat să refacem studiul de fezabilitate astfel încât să facem un abator pentru nivelul județului Cluj. Aș vrea să mi se spună foarte clar, pentru că noi am mai cuprins bani și în 2014 și în 2015, pentru același lucru. Nu s-a întâmplat nimic. Vrem să știm ce s-a întâmplat. Noi ne-am asociat cu comuna Iclod. Ei pun la dispoziție terenul iar noi facem construcția. Acest lucru este rezolvat deja. Pur și simplu trebuie să vedem ce facem mai departe. Există studiu cu planșeu”, a declarat consilierul județean din partea PSD, Remus Lăpușan.


Pe de altă parte președintele Consiliului Județean Cluj susține că proiectul de asociere dintre Primăria Iclod și Consiliul Județean Cluj nu îi permite Consiliului Județean Cluj să investească pe terenul primăriei Iclod.

 „Acest abator are două variante pentru a se realiza. Fie de către noi prin bugetul județului și atunci primăria din Iclod trebuie să ne predea acel teren pentru că nu este al nostru, fie îl face Iclodul. În acest caz noi trebuie să dăm bani către Iclod. Atunci trebuie să găsim o formulă prin care să găsim banii pentru studii în acest parteneriat cu Primăria sau face primăria și alocăm noi fonduri. Trebuie noi să decidem pe ce drum ne ducem. Altfel nu putem să cheltuim banii inclusiv pe studii. Noi susținem construirea acestui abator în continuare. Trebuie aleasă calea juridică corectă de proprietate și de a investi în acest obiectiv. Acest proiect de asociere nu ne permite să investim pe terenul primăriei Iclod. Aici trebuie rezolvată problema. Primăria a fost de acord și a făcut tot ce i-am cerut noi”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.


„Unitate din care se vor putea face exporturi”

„Discutăm de fonduri de la Consiliul Judeţean, în perspectivă, intenţionăm să chemăm alături de noi inclusiv asociaţiile profesionale, şi nu în ultimul rând ne bazăm, dacă va fi posibil, pe un sprijin de la nivelul Guvernului. Ea va fi o unitate care se va adresa fermierilor din această zonă. Investiţia s-ar traduce undeva în jurul valorii de un milion de euro, aici depinde şi de infrastructură, dotarea de logistică. Va fi o unitate din care se vor putea face exporturi. Dorim să fie un centru important şi pentru fermieri astfel încât fermierii să-şi poată face un plan de afaceri cu această unitate”, menționa fostul vicepreședinte al CJ Cluj și membru PSD, Ioan Oleleu, în anul 2012.

Ce ar fi trebit să fie construit la Iclod?

Potrivit proiectului  în comuna Iclod ar fi urmat să fie construit  un abator modern.


Amplasamentul pentru realizarea abatorului se află situat în intravilanul localității Iclod, și are asigurat accesul la drumul european E 576. Comuna Iclod a pus la dispoziția Consiliului Județean terenul, liber de sarcini și litigii, în suprafață de 24.234 mp – din acte, respectiv 24.193 mp – măsurată, categoria de folosință fiind arabil.

Abatorul ar fi urmat să fie realizat din beton și metal, având opt corpuri, o suprafață construită de peste 3.800 mp și o suprafață desfășurată de peste 4.000 mp.


Unitatea de abatorizare propusă este destinată pentru următoarele specii: bovine, ovine și porcine, iar capacitățile estimate de procesare sunt situate între următoarele praguri: bovine – 100 capete/zi, porcine –  260-300 capete/zi+facilități de sacrificare în sistem tradițional 10-20 capete/zi, ovine – 500-800 capete/zi. “Înființarea unei unități de abatorizare va conduce la valorificarea superioară a produselor de origine animală cu un impact asupra economiei întregului județ, care va aduce un plus valoare zonei și sectorului zootehnic/alimentar”, se arăta în proiectul de hotărâre.

Citește și: Abator construit în Iclod  

Ultimele Stiri
abonare newsletter