Economie

Un abator de 9,5 milioane euro se va construi în Iclod

Miercuri, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru realizarea unui abator în comuna Iclod. Vor urma apoi etapele viitoare: proiectarea și construirea, cu licitațiile necesare în prealabil.

Un abator de 9,5 milioane euro se va construi în Iclod Un abator de 9,5 milioane euro se va construi în Iclod

Proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea unui abator în Iclod a fost votat în cadrul ședinței de Consiliu Județean de miercuri cu unanimitate de voturi. Potrivit proiectului, valoarea investiției este de aproape 9,5 milioane euro, cu TVA și ar urma să fie realizată în doi ani. Finanțarea pentru construirea abatorului se va face din fondurile Consiliului Județean și din alte surse.

Potrivit proiectului de hotărâre, abatorul va fi construit din beton și metal, va avea opt corpuri, o suprafață construită de peste 3.800 mp și o suprafață desfășurată de peste 4.000 mp. Amplasamentul pentru realizarea obiectivului se află situat în intravilanul localității Iclod, partea estică a acesteia și are asigurat accesul la drumul european E 576. Comuna Iclod a pus la dispoziția beneficiarului terenul, liber de sarcini și litigii, în suprafață de 24.234 mp – din acte, respectiv 24.193 mp – măsurată, categoria de folosință fiind arabil.


Sute de animale vor fi sacrificate zilnic

Unitatea de abatorizare propusă este destinată pentru următoarele specii: bovine, ovine și porcine, iar capacitățile estimate de procesare sunt situate între următoarele praguri: bovine – 100 capete/zi, porcine –  260-300 capete/zi+facilități de sacrificare în sistem tradițional 10-20 capete/zi, ovine – 500-800 capete/zi. “Înființarea unei unități de abatorizare va conduce la valorificarea superioară a produselor de origine animală cu un impact asupra economiei întregului județ, care va aduce un plus valoare zonei și sectorului zootehnic/alimentar”, se arată în proiectul de hotărâre.

Conform ultimului Recensământ Agricol, efectuat în anul 2010, la nivelul județului Cluj existau următoarele efective: bovine – 53.604 capete, porcine – 100.410 capete, ovine – 346.985 capete. Deocamdată nu se știe care sunt termenele de începere a etapelor următoare a investiției, respective proiectarea și realizarea lucrărilor propriu zise. Conducerea Consiliului Județean Cluj a evitat să precizeze date concrete, subliniind doar că este important că s-a realizat această fază din proiect până acum.

Etichete: investitie iclod abator
Ultimele Stiri
abonare newsletter