Actualitate

Dumitru Prunariu, la Cluj: România are şanse să participe la construirea Satului Lunar

Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic a fost unul dintre invitaţii speciali în cadrul ediţiei a 15-a TIFF 2016.

Dumitru Prunariu Dumitru Prunariu

Duminică seara, Dumitru Prunariu, unul dintre invitaţii speciali ai TIFF 2016 a vorbit, în cadrul unei întâlniri cu presa despre spaţiul cosmic, despre proiectele Agenţiei Spaţiale Europene şi despre modul cum se comportă corpul uman în cosmos.

Agenţia Spaţială Europeană vrea să construiască un sat de vacanţă pe lună, destinat turiştilor bogaţi şi excentrici. Cu ajutorul materialelor de pe Terra (apă îngheţată, metale, minerale etc) ar urma să fie construită o bază lunară.


Ţări importante, implicate în construirea Satului Lunar

Pe lângă numele importante vehiculate de conducerea agenţiei la realizarea Satului Lunar, SUA, Rusia, Japonia, China, ar putea fi inclusă şi România. “Nu avem mijloace proprii de a trimite oameni pe Marte, dar avem mijloace de a trimite echipamente pe Lună, de a continua cercetările pe Lună şi de a trimite, într-o colaborare internaţională, oameni pe Lună, care în final să dezvolte o aşezare permanentă pe care o numim în momentul de faţă Satul Lunar. Deci, aceasta este concepţia pe care o promovează noul director al Agenţiei Spaţiale Europene, Johann Woerner”, a afirmat Dumitru Prunariu.

Despre ţara noastră, cosmonautul român spune că are o poziţie bună în Agenţia Spaţială Europeană. “România merge cu paşi rapizi spre a se cupla la toate aceste iniţiative. Avem o poziţie foarte bună în Agenţia Spaţială Europeană, suntem al doilea stat din Europa de Est care a fost acceptat după Republica Cehă. Aceasta înseamnă că după evaluări de foarte mulţi ani, am făcut parte din programe de evaluare, cicluri de câte cinci ani în care am dovedit că putem dezvolta cercetare ştiinţifică în multiple domenii, putem coordona programe internaţionale, ştiinţifice şi avem capacitate industrială de a contribui la dezvoltarea cosmonauticii europene. Abia atunci am fost acceptaţi ca în Agenţia Spaţială Europeană, care este un club foarte select”, a punctat Prunariu.


Cum se comportă corpul uman în spaţiul cosmic

Cosmonautul a subliniat ce modificări se petrec în corpul uman când ajunge în spaţiul cosmic. “Capul are o anumită greutate. În imponderabilitate, nu mai are greutate şi muşchii gâtului reacţionează într-un mod straniu, îţi dau senzaţia că nu ai cap şi atunci simţi nevoia să îl presezi undeva în perete. În primele două zile, până m-am obişnuit cu imponderabilitatea, nava fiind mică, mă împingeam cu picioarele într-un perete, cu capul în celălalt perete şi presam ca să am o greutate şi să îmi simt gâtul şi sistemul nervos. În imponderabilitate, articulaţiile se destind pentru că nu mai suportă greutatea corpului. Acest lucru, pe de o parte este bun, mai ales dacă ai probleme cu articulaţiile (dar dacă ai probleme nu ajungi astronaut), pe de altă parte este un fapt negativ pentru că în cosmos, datorită faptului că nu ai greutate şi nu mai eşti apăsat în jos, creşti în înălţime. De exemplu, Scott Kelly, care de curând s-a întors din spaţiul cosmic şi a stat un an de zile acolo, la o înălţime cam de 1,65 metri, micuţ şi îndesat, a mai crescut cu 5 centimetri, dar în câteva zile după revenirea pe Pământ a ajuns la înălţimea normală”, a spus Dumitru Prunariu.

“Opt zile în Cosmos”, proiecţie în cadrul TIFF 2016

Sâmbătă seara, la Casa de Cultură a Studenţilor, a avut loc proiecţia documentarului “Opt zile în Cosmos”, realizat în anii ’80 de Studiourile Sahia. Filmul, de 20 de minute, prezintă misiunea în cosmos a românului Dumitru Prunariu şi a rusului Leonid Popov. În 14 mai 1981, a fost lansată nava cosmică Soiuz-40, spre staţia orbitală Saliut-7. Misiunea cosmică Soiuz-40, care a avut loc între 14 și 22 mai 1981, a durat șapte zile, 20 ore, 41 minute și 52 secunde.

abonare newsletter