Actualitate

Începe TIFF 2016. Filmul “6,9 pe scara Richter” va deschide festivalul

Gala de deschidere a ediției a 15-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF are loc vineri, la ora 20.30, în Piața Unirii. În perioada 27 mai – 5 iunie, cinefilii vor avea de ales între cele 248 de producții, concerte și evenimente în mai multe locații din Cluj-Napoca și în afara municipiului.

Începe TIFF 2016. Filmul “6,9 pe scara Richter” va deschide festivalul Începe TIFF 2016. Filmul “6,9 pe scara Richter” va deschide festivalul

Ediția a 15-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF începe vineri seara, în Piața Unirii, la ora 20.30, cu gala de deschidere, care va include, printre alte surprize, un spectacol memorabil al renumitei trupei franceze Transe Express. Pionieri în street arts, dansatorii, acrobații și muzicienii Transe Express au avut spectacole în 80 de țări și au deschis, printre altele, Jocurile Olimpice din Albertville în 1992 și Cupa Mondială de Schi de la Val d’Isere (2009). Biletele pentru gala de deschidere costă 30 de lei.

La ora 21.45, în aceeași locație, cel mai nou film al regizorului Nae Caranfil, “6,9 pe scara Richter” va fi proiectat în premieră mondială, în prezența regizorului. Nae Caranfil, regizorul unor succese românești precum Filantropica și Restul e tăcere revine cu cel de-al șaptelea lungmetraj al său, o comedie burlescă, țesută cu elemente de musical, despre criza vârstei de mijloc, dragoste, depresie și frica obsesivă de cutremure. 


Povestea unui tânăr actor de teatru

O comedie „parţial realistă, parţial nerealistă”, potrivit regizorului și scenaristului Nae Caranfil, “6,9 pe scara Richter” e povestea unui tânăr actor de teatru ce navighează cu greu între rolul complicat dintr-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți experții. Însă adevăratul „cutremur” pentru el se dovedește a fi reapariția intempestivă a propriului său tată, după decenii de absență. Manipulator și amoral, acesta se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul si bulversându-i complet existența.

Din distribuție fac parte actorii Teodor Corban, Laurențiu Bănescu, Maria Obretin și Simona Arsu. Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea, iar Cătălin Cristuțiu – montajul.


Evenimente speciale la TIFF 2016

În perioada 27 mai – 5 iunie, vor fi prezentate 248 de producţii, dintre care 216 lungmetraje şi 32 de scurtmetraje. În Cluj-Napoca vor sosi 850 de invitați din țară și din străinătate. Evenimentele pregătite de organizatori vor avea loc în 20 de locații.

Pe lângă obișnuitele proiecții de filme, anul acesta vor avea loc și evenimente inedite. Castelul de la Gilău, malul Someșului și Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” se numără printre cele mai noi spații din Cluj ce vor găzdui anul acesta o serie de evenimente inedite, la cea de-a 15-a ediție TIFF. Culinary Cinema, un nou concept de eveniment, va fi inaugurat anul acesta la TIFF cu o proiecție urmată de o petrecere gastronomică.


Castelul de la Gilău, o nouă locație pe harta TIFF

O nouă locație pe harta TIFF este Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară cu două concerte – renumita trupă maghiară de rock Republic și Bagossy Brothers Company în deschidere, și filmul Fever at Dawn (r. Péter Gárdos), miercuri, 1 iunie, începând cu ora 19.00.

Someș Open Air, în premieră la TIFF

Anul acesta, la TIFF va fi inaugurat și Someș Open Air (Parcul „La Butuci”, Bd. 1 decembrie 1918, nr. 33, în spatele Cotton Club), un nou spațiu destinat proiecțiilor în aer liber, cu intrare liberă, unde va rula câte un film în fiecare seară de festival, de la ora 22.00.


Pentru cei pasionați de lumea fotbalului, TIFF a pregătit proiecția specială Becoming Zlatan / Ascensiunea lui Zlatan (2015), documentarul care urmărește evoluția lui Zlatan Ibrahimović (34 de ani), faimosul fotbalist suedez, de origine bosniaco-croată, desemnat în 2016 cel mai bun jucător din Liga 1 pentru al treilea an consecutiv, un record al acestei distincții.

Patimile Ioanei D’Arc la Biserica Romano-Catolică

O locație neconvențională va fi Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” (Str. Universității, nr. 5), unde capodopera lui Carl Th. Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc (1928), va fi acompaniată la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety, pianist apreciat de la Opera din Paris, pe 30 mai, de la 20.30. Evenimentul este prezentat de Alba Iulia Music and Film Festival și este realizat cu sprijinul Parohiei Romano-Catolice „Sf. Mihail”.


Culinary Cinema, un nou concept de eveniment la TIFF, este gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, și a restaurantului său, votat de patru ori cel mai bun din lume. Noma, My Perfect Storm va fi proiectat la Cercul Militar marți, 31 mai, de la 18.30, și va fi urmat de o petrecere gastronomică întreținută de chef D’Artagnan, la Colin’s Gastro Pub. Evenimentul este prezentat de Staropramen. Biletul costă 50 de lei și include cina de după film.

abonare newsletter