Actualitate

Bâlbâiala autorităţilor belgiene

Europa se confruntă în ultimii zece ani cu numeroase atentate teroriste. Ultimul, însă, ridică serioase semne de întrebare cu privire la profesionalismul serviciilor de securitate.

Autorităţile belgiene l-au eliberat pe suspectul de terorism Fayçal Cheffou din cazul atacul ce a dus la decesul a 35 de oameni. Olivier Martins, avocatul acestuia, spune că Fayçal are ''un alibi credibil'' și sigur nu era ''bărbatul cu pălărie'' înregistrat de camerele video la aeroport înainte de explozii''.  

Este sau nu este terorist?

Biroul federal de investigaţii a afirmat că “indicaţiile care au dus la arestarea lui Fayçal Cheffou nu au fost substanţiale în anchetă. Drept urmare, suspectul a fost eliberat”. Mass media din Belgia susţinea că omul filmat la aeroportul din Zaventem era Fayçal Cheffou, care spunea pe reţelele de socializare că este jurnalist independent. Acesta a şi realizat reportaje din locurile în care erau cazaţi migranţii musulmani şi prezenta condiţiile proaste din locurile respective, susţinând că musulmanii sunt privaţi de hrană. O sursă apropiată de anchetatori le-au spus jurnaliştilor de la AFP că “investigatorii au stabilit că omul cu pălărie nu este de fapt Fayçal Cheffou”.


Eliberarea lui Fayçal Cheffou este o nouă lovitură pentru anchetatorii belgieni care au pierdut o serie de piste în destrămarea reţelei jihadiste care are legătură cu atentatele de la Bruxelles, dar şi cu atentatele din noiembrie din Paris care au dus la decesul a 130 de oameni, informează euractiv.com.

Serviciile secrete turce i-au avertizat

O altă “palmă” dată autorităţilor belgiene este şi informarea pe care serviciile secrete turce le-au făcut-o serviciilor secrete belgiene cu privire la unul dintre atacatori. „Unul dintre atacatorii de la Bruxelles este un terorist pe care noi l-am arestat în iunie în Gaziantep şi l-am expulzat din ţară. Cu toate că am avertizat autorităţile belgiene că este un terorist, autorităţile belgiene l-au pus în libertate”, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan. Ministrul de Interne, Jan Jambon, şi ministrul Justiţiei, Koen Goens, sub presiunea acuzaţiilor turce au vrut să-şi dea demisia. Regele Belgiei le-a refuzat demisiile, argumentând că circumstanţele prezente necesită prezenţa lor în birou.


Ştiau unde se ascunde teroristul din Paris

Adresa exactă la care se ascundea teroristul Salah Abdeslam, organizatorul atentatelor din Paris de anul trecut, era cunoscută de un poliţist belgian din oraşul Malines încă din 7 decembrie 2015. Acesta ar fi transmis informaţia superiorilor săi din Malines, dar niciun raport nu a fost transmis poliţiei din Bruxelles pe această temă, scrie ziarul La Derniere Heure. Adresa dată de poliţistul din Malin era corectă, Salah Abdeslam fiind găsit într-adevar în imobilul indicat. Aceasta a fost arestat însă abia în 18 martie, la mai bine de 3 luni de la raportul poliţistului din Malin. Salah Abdeslam este considerat creierul atentatelor din Paris, fiind inculpat pentru "crime teroriste şi participare la activităţile unui grup terorist" în cadrul anchetei privind atacurile din 13 noiembrie 2015.

Informaţii transmise haotic

Sistemul belgian de transmitere al informaţiilor este criticat şi de fostul preşedinte al Comisiei de Securitate al Marii Britanii.


„Din păcate, Belgia are un sistem de poliţie fragmentat. Din câte ştiu, numai în Bruxelles sunt cinci sau şase forţe de poliţie distincte. Asta poate să însemne că transmiterea informatiei şi analizarea datelor se derulează cu dificultate”, a spus pentru BBC fostul preşedinte al Comisiei de Securitate al Marii Britanii, sir Malcolm Rifkind.

abonare newsletter