Actualitate

Patronul Universităţii Cluj, Florian Walter, este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani

Compania Romprest şi alte firme au fost cercetate de procurori şi sunt acuzate de spălare de bani şi evaziune fiscală.

Firma Romprest, controlată de Florian Walter, este acuzată că a încheiat mai multe contracte fictive de servicii şi că a importat fictiv clorură de calciu, material folosit la deszăpezire, conform procurorului şef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hossu.

Florian Walter nu a fost găsit de anchetatori la percheziţiile făcute miercuri, 6 mai, la firma Romprest şi la locuinţele suspecţilor, dar sunt indicii că este în ţară, fiind dat în consemn la frontieră. Procurorii cer mandat pentru arestarea în lipsă a acestuia, ceea ce înseamnă că poliţia îl caută pe Walter.


Firme fantomă controlate de persoane greu de găsit

Firmele implicate în circuitul evazionist al Romprest aveau sedii declarate la cabinete de avocatură, nu aveau salariaţi sau mijloace de transport, iar reprezentanţii legali ai acestor societăţi nu pot fi identificaţi sau au domiciliile declarate în Republica Moldova şi Ungaria, potrivit DIICOT.

Citeşite şi: Walter, acuzat că a „spălat” 4,5 mil. €, proveniți din evaziune fiscală


Giorgiana Hosu a precizat că, în urma investigaţiilor, DIICOT a dispus începerea urmăririi penale faţă de 23 de suspecţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul constatat în acest moment fiind de aproximativ 4,5 milioane de euro.

Care era modul de operare?

„Compania Romprest Service SA a derulat tranzacţii comerciale aparent cu doar trei societăţi comerciale cu activitate licită - Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL şi Euro Grup SRL. În fapt, serviciile furnizate de aceste societăţi comerciale erau nereale, deoarece proveneau din achiziţii fictive, de la societăţi comerciale cu următoarele caracteristici: sedii sociale fără activitate, declarate la cabinete de avocatură sau în apartamente de bloc, fără puncte de lucru, fără salariaţi. Reprezentanţii legali ai acestor societăţi nu pot fi identificaţi sau şi-au declarat domiciliile în Republica Moldova sau în Ungaria”, a spus Giorgiana Hosu.


Procurorul şef adjunct al DIICOT a precizat că aceste firme nu aveau mijloace de transport necesare deplasării unui număr mare de personal muncitor, respectiv 200-300 de persoane cum figurau ca obiect al contractelor încheiate.

„Pe întregul an comercial anterior înregistrării în evidenţele Romprest SA s-a identificat aceeaşi tipologie: se organizau scriptic circuite de tranzacţionare succesivă a tranzacţiilor, constând în punerea la dispoziţie de personal muncitor, servicii care ajutau la diminuarea obligaţiilor fiscale. În fapt, muncitorii erau folosiţi la negru, nu era o evidenţă a personalului muncitor subcontractant, nu existau situaţii de lucrări, furnizorii aveau la rândul lor furnizori, care nu declarau livrări sau ţineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfăşurare a activităţilor de curăţenie specifice, numărul de persoane executante sau calificarea acestora”, a explicat procorurul şef.


Giorgiana Hosu a precizat că reprezentaţii legali ai societăţilor comerciale erau în fapt complici sau „săgeţi”. Hosu a mai spus că investigaţiile au vizat şi îndeplinirea unor contracte încheiate cu autorităţi ale administraţiei publice, inclusiv din Bucureşti.

Florian Walter, patronul Romprest, a fost pus sub urmărire penală în acest dosar. El ar fi trebuit să fie dus la audieri, la DIICOT Ploieşti, însă acesta nu a fost găsit de anchetatori.


Citeşte şi: Rețeta lui Walter: bani din gunoaie pentru fotbal și propriile buzunare. Cum a făcut?

A vrut să fie „gunoierul” oraşului

Gunoaiele Clujului au mirosit frumos pentru Florian Walter și firma Romprest. 

Walter a devenit patron la U Cluj în anul 2011 şi susţinea, la acea vreme, că i „s-ar fi promis” - fără să nominalizeze - un contract de salubritate, acesta fiind motivul pentru care ar fi preluat U Cluj, o echipă cu mari probleme financiare.

Dar nu a mai primit nicio „compensaţie” în domeniul salubrităţii.

A încercat să „șantajeze” municipalitatea, amenințând cu retragerea de la echipă și, în 2012, forțat nota, mergând până la transferarea gratuită a 17 jucători la Petrolul, echipă pe care o controla prin intermediari.

În vara anului 2013, Walter a revenit la U Cluj. În același an, Romprest-ul lui Walter a participat la licitaţia pentru salubritate a oraşului – o afacere de 30 de milioane de euro, pentru o perioadă de 8 ani –, dar numărul mare de contestaţii și problemele de procedură au dus la anularea licitației după doi ani de tergiversări.

La a treia licitație, în 2015, Romprest nici nu a mai participat.

Show la „U” Cluj

Florian Walter a fost unul dintre acţionari echipei FC Dinamo Bucureşti, gruparea de la care s-a retras în 2009. El a preluat apoi clubul Universitatea Cluj, iar în vara anului 2012 a plecat la FC Petrolul cu 17 jucători de la echipa ardeleană, pe care i-a transferat gratuit la gruparea prahoveană. Din vara anului 2013, Walter a revenit la U Cluj.

Finanţatorul Universităţii Cluj, Florian Walter, a anunţat, la finalul sezonului 2011/2012, că părăseşte echipa ardeleană, urmând ca majoritatea jucătorilor de valoare din lot să se transfere la Petrolul Ploieşti, club la care doreşte să se implice financiar. Florian Walter s-a declarat dezamăgit de autorităţile locale din Cluj-Napoca care nu s-au implicat în susţinerea echipei.

Acțiunile sale au fost cedate către Ioan Mărginean, cu o clauză conform căreia Walter le primește înapoi peste un an, dacă clubul nu este vândut.

Procurorii DIICOT au efectuat percheziţii la U Cluj şi Petrolul Ploieşti, în legătură cu transferurile cu titlu gratuit ale unor jucători, în condiţiile în care clubul clujean era într-o situaţie financiară precară.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj a obţinut autorizaţie de percheziţie de la instanţa clujeană într-un caz în care s-a început urmărirea penală pentru constituire de grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, referitor la transferarea cu titlu gratuit a mai multor fotbalişti între cluburile U Cluj şi Petrolul Ploieşti.

Potrivit DIICOT, prejudiciul stabilit în acest caz a fost estimat la 11 milioane de euro.

Walter a demisionat de la Petrolul, unde deținea funcția de președinte al Consiliului de Administrație.

Controversele care roiesc în jurul lui Walter

Florian Walter l-a susţinut financiar pe fostul ministru pesedist al Transporturilor, Miron Mitrea, în campania electorală din 2000. Drept recompensă, Walter a fost sprijinit de PSD şi a ajuns consilier general PSD în Consiliul General al Primăriei Bucureşti, informează cotidianul.ro.

Amiciţia strânsă dintre Mitrea şi Walter a făcut ca politicianul să devină şi naşul de botez al unuia dintre cei doi copii din a doua căsătorie a afaceristului.

Walter este un abonat permanent la contractele cu statul. Firmele sale au încasat de-a lungul vremii sume importante din paza şi salubrizarea Aeroportului Otopeni sau din afacerile cu ANL, CFR şi Metrorex.

Obiectivele pe care şi le-a fixat firma de salubritate a lui Walter au devenit din ce în ce mai înalte. Odată intrată pe Aeroportul Otopeni, următo­rul obiectiv a fost acela de a înlocui Jandarmeria, care asigura paza instituţiei, cu serviciile de securitate oferite de Romprest Security, o divizie a Romprest Service, înfiinţată special pentru a obţine şi acest contract de pază.

Romprest Security a primit contractul pentru paza aeroportului, fără licitaţie. Singurii avantajaţi de acest contract au fost deţinătorii companiei Romprest. Asta pentru că reprezentanţii statului român au ales să plătească milioane de euro din bani publici pentru un serviciu care putea fi prestat gratis, în continuare, de Jandarmerie.

Imediat după obţinerea acestui contract, Walter a vrut să continue pe acelaşi tipar, de această dată pentru a înlătura de pe Otopeni şi Brigada Antiteroristă din cadrul SRI, care lucra gratis, dar încercarea a eşuat.

Conform Programului Naţional de Securitate Aeroportuară, SRI este singura instituţie cu atribuţii privind controlul antiterorist pe principala poartă aeriană a României; aşa că ministrul de atunci al Transporturilor, Ludovic Orban, a fost nevoit să o lase mai moale.

Florian Walter a reuşit să obţină în compensaţie pentru contractul pierdut pe mâna lui Ludovic Orban un alt contract de la o altă firmă păstorită de Ministerul Transporturilor.

Este vorba despre un contract în valoare de 18 milioane euro între firma Romprest şi CNADNR, compania ce administrează autostrăzile şi drumurile naţionale din România. Contractul de 18 milioane euro vizează întreţinerea şi salubrizarea autostrăzilor din România.

abonare newsletter