Actualitate

Walter, acuzat că a „spălat” 4,5 mil. €, proveniți din evaziune fiscală

Compania Romprest şi alte firme a fost verificată în perioada 20.08-11.12.2014 de procurori pentru modul în care au fost respectate legile fiscale. Anchetatorii au dispus şi măsuri asiguratorii pe bunuri mobile şi imobile, precum şi pe conturi ale suspecţilor. Patronul Romprest, Florian Walter, a fost pus sub urmărire penală în acest dosar, dar nu a fost găsit până în acest moment.

Printre firmele cercetate de autorităţi se numără La Team Line Solutions, Romconcord Tehnic  Service si Euro Grup (firme cercetate pentru perioada 2012 – 2014), respectiv lanțurile comerciale Tanasescu Farm - Coresio Euroinvest  Jif – Euro Grup - Compania Romprest SA și Tanasescu Farm SRL- Coresio Euroinvest SRL- Bryana Euro Invest SRL- Euro Grup SRL.

Administratorii companiei Romprest,  în calitate de lideri ai grupării infracţionale, au creat şi utilizat mai multe firme având drept scop realizarea de achiziţii intracomunitare nedeclarate de clorură de calciu în cazul primului circuit, ascunzând adevărata natură a provenienţei mărfurilor prin declararea fictivă a unor tranzacţii comerciale, ulterior mărfurile ajungând fictiv pe circuitul Coresio Euroinvest -  Jif SRL-  Euro Grup la compania Romprest Service SRL, aceasta din urmă creându-și avantaj fiscal reprezentând TVA deductibil şi impozit pe profit.


Pe de altă parte, societatea a înregistrat în evidenţa contabilă operaţiuni constând în achiziţii de prestări servicii constând în punerea la dispoziţie de personal muncitor de la societăţile menționate, o mare parte din aceste servicii fiind nereale, provenind din achiziţii fictive, fie direct, fie prin intermediul unor agenți economici cu un comportament fiscal inadecvat, aceștia având, la rândul lor, drept furnizori de servicii, societăţi care nu declară livrări. La societățile în cauză s-a constatat acelaşi mod de lucru şi tipologie privind starea de fapt, după cum urmează:

Care era “reţeta” firmelor evazioniste

- sedii sociale unde nu se desfăşoară activitate, declarate în principal la adrese de cabinete de avocatură sau apartamente de bloc;


- reprezentanţi legali neidentificabili sau care nu se prezintă la solicitarea organelor de control;

- lipsa salariaţilor încadraţi legal;


- lipsa mijloacelor de transport necesare deplasării unui număr mare de personal muncitor (cca. 200-300 de oameni).

Din verificările efectuate, au rezultat indicii rezonabile care conduc la concluzia că operaţiunile economice, ce au făcut obiectul actelor de sesizare înaintate unității de parchet, nu au fost efectuate în fapt, iar înregistrarea lor ca şi cheltuieli deductibile a avut ca scop majorarea artificială a cheltuielilor în vederea diminuării obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat de catre societatea Romprest.


Se impune a fi menționat faptul că documentele de achiziție procurate au fost utilizate de administratorul Euro Grup SRL pentru obţinerea de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene, aspect ce a fost adus, de asemenea, la cunoștința organelor de urmărire penală.

Totodată, cu ocazia controalelor efectuate s-a conturat suspiciunea rezonabilă că unii din membrii grupării infracţionale, în scopul sustragerii de la efectuarea unor verificări financiar fiscale, au declarat fictiv cesionarea părţilor sociale deţinute la alte societăţi.


S-a apreciat, astfel, că societatea verificată a beneficiat, inclusiv, de un circuit scriptic de tranzacţionare succesivă a serviciilor menționate și s-a sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive.

Au încercat să ascundă hoţia

Prin urmare, agentul economic verificat împreună cu societăţile de pe lanţul de tranzacţionare care au sprijinit activitatea liderului grupării în tentativa acestuia de a ascunde urmele infracţiunilor asupra cărora există suspiciunea că le-ar fi săvârşit, au contribuit la formarea unor circuite comerciale care să creeze aparenţa de legalitate în cazul circulaţiei mărfurilor şi serviciilor şi a deductibilităţii TVA, cât și obținerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene prin prezentarea cu rea credinta de documente asupra cărora există suspiciunea rezonabila ca ar fi false. Prejudiciul estimat cauzat bugetului statului este în cuantum de cca 4,5 milioane euro

Aspectele constatate cu ocazia controalelor efectuate au fost supuse atenției Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sub aspectul săvârșirii faptelor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter