Actualitate

Consiliul Judeţean Cluj se asociază, în al doisprezecelea ceas, cu aeroportul pentru transportul intermodal. Şedinţă cu aplauze şi certuri între PSD-işti

Într-o şedinţă extraordinară convocată marţi seara la ora 19.00, consilierii judeţeni au acceptat să se asocieze cu Aeroportul Internaţional Cluj pentru depunerea cererii de finanţare a proiectului privind transportul intermodal. Şedinţa a fost presărată de veşnicele contre dintre conducerea CJ Cluj şi cea a aeroportului, dar şi, în premieră, de o ceartă între consilierii judeţeni PSD.

Aflat marţi într-o vizită la Bucureşti pentru a obţine mai multe avize, condiţie impusă de CJ Cluj  pentru semnarea asocierii, David Ciceo a reuşit să obţină doar avizul de la CNADNR, având promisiuni că va obţine şi avizul de la CFR în cursul zilei de miercuri. Cu toate acestea, plenul Consiliului Judeţean a acceptat să se asocieze cu Aeroportul pentru depunerea cererii de finanţare privind transportul intermodal.

Oleleu, singur împotriva tuturor

Vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, a încercat să modifice acordul de principiu pentru depunerea proiectului, în sensul în care lider al asocierii să fie aeroportul clujean şi nu Consiliul Judeţean Cluj, fără succes însă.


Mai mult, consilierii judeţeni PNL au depus un amendament prin care l-au nominalizat pe Ioan Oleleu să semneze cererea de finanţare. Oleleu a încercat să se sustragă de la această îndatorire, din nou, fără succes.

“Comisia tehnico-economică din cadrul Consiliului Judeţean Cluj nu a reuşit avizarea proiectului tehnic (...) şi s-a propus ca liderul asocierii să fie schimbat, să fie aeroportul, motivând că reprezentanţii aeroportului cunosc mai bine datele tehnice ale proiectului şi ei ştiu cel mai bine acest proiect. (…) Se aprobă asocierea între aeroport, CFR şi CNADNR. Au dispărut din asociere şi din discuţiile iniţiale primăriile Cluj-Napoca şi Apahida, rămânând doar aceste entităţi în cadrul proiectului. (...) Suma cu care Consiliul Judeţean va contribui este de 2,8 milioane de euro”, a precizat Oleleu.


Ciceo a replicat că nu se poate schimba întreaga documentaţie într-o singură zi pentru a trece aeroportul ca lider al asocierii şi a insistat să rămână CJ Cluj, având o mai mare trecere la instituţiile din România şi din Uniunea Europeană.

“S-a dezbătut foarte mult timp importanţa acestui proiect pentru judeţul Cluj, după cum menţionam în alte şedinţe, aceste proiecte sunt în concurenţă cu proiectele din România, sunt în concurenţă cu proiectele din Europa. În momentul de faţă proiect intermodal îşi doresc aeroporturile din judeţele Mureş, Ilfov, Iaşi şi Timiş. Nu credem în scenarii. Suntem convinşi că nimeni nu blochează acest proiect doar pentru ca Mureşul să ne-o ia înainte pentru că nu pot fi finanţate două proiecte. Noi din Cluj suntem deschizători de drumuri pe intermodal, din acest motiv sunt anumite probleme şi le-am discutat şi astăzi cu domnul ministru al Transporturilor Ioan Rus, cu secretarul de stat Mircea Jorj, cu domnul director Narcis Neaga de la CNADNR şi cu cei de la CFR. Având în vedere că suntem deschizători de drumuri şi este primul proiect intermodal din România normal că sunt foarte multe probleme, legat de avize, legat de asocieri, dar principalul este să depăşim aceste probleme. Ca dovadă că astăzi am reuşit să obţinem anexele semnate de la CNADNR. Avem promisiuni de la CFR. Acest program pe conectivitate asigură 85% cofinanţare din partea Comisiei Europene. În privinţa liderului, rugămintea este să rămână Consiliul Judeţean pentru că deja sunt foarte multe acte şi avize şi în opt ore de muncă mâine nu le putem schimba pe numele aeroportului”, a precizat Ciceo.


Ciceo, le-a bătut obrazul, încă o dată, conducerii CJ Cluj

El a reamintit şi faptul că a făcut numeroase adrese către conducerea CJ Cluj pentru ca echipa de lucru pe acest proiect să se întrunească şi să nu se ajungă în al doisprezecelea ceas, adrese rămase fără răspuns din partea CJ Cluj.

“Am depus solicitări repetate să se întrunească echipa de lucru, nu s-a întrunit echipa de lucru, erau patru membri de la aeroport, patru de la CJ Cluj, doi de la CFR. Era foarte important să se discute toate aceste aspecte, deşi s-a numit această comisie prin hotărâre de Consiliu Judeţean nu s-a întrunit niciodată. Şansele au scăzut pentru 26 februarie pentru acest proiect de conectivitate pentru că suntem în mare grabă cu materialele. Chiar dacă depunem în 26 februarie va fi o experinţă foarte bună. Dacă depunem joi proiectul intrăm într-un proces interactiv cu Comisia Europeană, obţinem toate avizele, proiectul va fi mult mai matur pentru perioada următoare şi va avea şanse 100%”, a adăugat Ciceo.


Oleleu nu a fost mulţumit de acest răspuns şi a insistat că aeroportul să rămână lider al asocierii.

„Având în vedere că dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine proiectul, aţi agreat în şedinţa de ieri, de ce nu poate aeroportul, de ce nu poate avea calitatea de lider, pentru că avizele vin pe un proiect, pe o documentaţie”, a replicat Oleleu.


“Avizul de la CNADNR e în numele CJ Cluj şi în opt ore nu putem modifica aceste avize. E normal ca lider să fie CJ Cluj”, a răspuns Ciceo.

Oleleu pune condiţii

Consilierul judeţean Mihai Seplecan a intervenit în discuţie şi a precizat, din poziţia de lider de grup al consilierilor judeţeni PNL, că doreşte să facă un amendament la proiectul de hotărâre în sensul în care Consiliul Judeţean Cluj să fie liderul asocierii şi Ioan Oleleu să semneze cererea de finanţare.

Vizibil deranjat de această propunere, vicepreşedintele CJ Cluj a încercat să evite propunerea făcută din partea consilierilor judeţeni PNL.

„Şi aş avea o completare la amendament, se mandatează vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, să semneze cererea de finanţare, cu condiţia unui punct de vedere pozitiv al aparatului de specialitate”, a replicat Oleleu.

Sătul de această mascaradă, Dănuţ Canta (PSD) s-a luat de colegul de partid.

“Eu m-am săturat de ping pong-ul dintre cele două foruri executive, CJ Cluj şi aeroport, este un proiect foarte important pentru toată şi aici suntem deliberativul CJ, indiferent ce doreşte domnul vicepreşedinte Oleleu, dânsul conduce executivul Consiliului Judeţean. În momentul în care deliberativul hotărăşte ceva se supune şi pune în practică acea hotărâre. Pe de altă parte, cum spunea viitorul vicepreşedinte (n.red. Mihai Seplecan), liderul asocierii să fie CJ Cluj că are o eligibilitate mai mare la Uniunea Europeană şi altfel se mişcă în relaţiile cu alte instituţii, iar pe de altă parte, noi suntem cei care promovăm un proiect de 70 de milioane de euro. Acest lucru nu trebuie să ne iasă din vedere. Domnule vicepreşedinte, trebuie să preluaţi acest mandat, că vă place sau nu vă place”, a replicat Dănuţ Canta (PSD).

“Nu m-am gândit nicio secundă să nu îmi asum ceea ce plenul hotărăşte”, a spus Oleleu.

Propunerea sa la amendament a căzut la vot.

În schimb, consilierii judeţeni, în unanimitate, au votat pentru asocierea Consiliului Judeţean Cluj cu Aeroportul Internaţional Cluj, pentru depunerea proiectului privind transportul intermodal. Marele absent de la şedinţa fulger de marţi seara a fost preşedintele CJ Cluj Vakar Istvan.

Schimbarea la faţă a aeroportului

Obiectivele de investiţii ale proiectului de transport intermodal sunt: terminal CARGO aeroport, gară CFR călători, legătură pentru pasageri staţie CFR călători-aeroport, legături auto între CARGO CFR şi CARGO aeroport, terminal CARGO CFR, staţie tri-cogenerare, parc fotovoltaic.

Până în acest moment, CJ Cluj a amânat de nenumărate ori constituirea unei asocieri cu Primăria Cluj-Napoca, Primăria Apahida, CFR, aeroport, ministerul Transporturilor pentru a depune documentaţia necesară asigurării finanţării din fonduri europene a acestor obiective.

Proiectul de transport intermodal este în valoare de 76 de milioane de euro, din care 60 de milioane este finanțare europeană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter