Actualitate

Clujeni, haideți să demitem Consiliul Judeţean!

Nu mai avem nevoie de ei! Vrem alții. Vrem alt Consiliu Județean! Un consiliu funcțional, alcătuit din politicieni interesați de adevăratele probleme ale clujenilor, nu puși pe căpătuială!

De când există instituția Consiliului Județean, Clujul nu a avut niciodată niște politicieni atât de slabi, interesați doar de buzunarele lor, de afaceri mai mult sau mai puțin penale și de acoperirea fărădelegilor și incompetenței funcționarilor din aparatul de specialitate. 

Proiecte de infrastructură în valoare de milioane de euro au fost puse pe butuci de angajații incompetenți și - cu puține excepții notabile - niciun consilier județean nu a cerut tragerea lor la răspundere.
Banii au fost pierduți, timpul a trecut, iar județul Cluj nu are o groapă de gunoi funcțională, la standarde europene, nu are o rețea de drumuri practicabile sau un nod de transport intermodal. 


A răspuns cineva pentru proiectele date de gard și pentru banii pierduți? Nu!

Cu complicitatea conducerii Consiliului Județean și la adăpostul dezinteresului membrilor deliberativului județean, grupuri infracționale organizate au acaparat banul public și sug fiecare leu din bugetul public.
De ani de zile, o firmă privată și-a intabulat dreptul de proprietate asupra unui teren din incinta Aeroportului, iar Consiliul Județean s-a făcut că plouă. 


A sesizat vreun consilier județean auditul intern? Nu. Răspunde cineva? Nu!

Horea Uioreanu a fost arestat și trimis în judecată, acuzat că ar fi patronat cea mai mare caracatiță de corupție din județul Cluj. O fi adevărat, nu o fi adevărat, e treaba judecătorilor să se pronunțe. Nu a politicienilor, nu a jurnaliștilor. 


Vedem însă că – de peste 100 de zile, de când prefectul Gheorghe Vușcan (politician, membru al PSD până la numirea în funcție, nu înalt funcționar public) a luat act de demisia din funcție a lui Horea Uioreanu – Guvernul Ponta refuză să organizeze alegerile pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Mai vedem cum consilierii județeni „nu reușesc” să se pună de acord pentru desemnarea unui președinte interimar care să conducă instituția până la organizarea alegerilor, preferând un interimat discutabil. Discutabil, pentru că în fruntea Consiliului Județean se află exact „secunzii” lui Uioreanu, Vakar Istvan și Ioan Oleleu, care au foarte multe răspunsuri de dat cu privire la marile tunuri care au ruinat Clujul: drumul Ic-Ponor, Centrul de Management al Deșeurilor etc. 

Alegătorii nu pot da sentințe, nu pot dispune condamnări, dar îi pot sancționa prin vot pe politicienii în care nu mai au încredere. Asta trebuie să facem. 


Să cerem dizolvarea Consiliului Județean și organizarea de alegeri. Avem dreptul, ca cetățeni ai județului Cluj, plătitori de taxe și impozite, cu drepturi și obligații stabilite prin Constituție și prin lege, să ne alegem conducători care să se preocupe de binele și bunăstarea noastră, nu de prea-binele și îmbogățirea lor. 

Vrem un Consiliu Județean funcțional și asupra căruia să nu planeze niciun fel de suspiciune privind integritatea. 


Iată ce spune legea că putem face:
(3) Consiliul judeţean poate fi dizolvat prin referendum judeţean, organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 20% din numărul cetăţenilor cu drept de vot, înscrişi pe listele electorale ale unităţii administrativ-teritoriale.
(art.99, Legea 215/2001 a administratiei publice locale)

Haideți să strângem semnăturile necesare, să cerem dizolvarea Consiliului Județean și să obligăm astfel Guvernul și partidele politice să organizeze alegeri.

Doar așa putem spera să avem un Consiliu Județean mai cinstit, condus de politicieni asupra cărora să nu planeze nicio umbră de îndoială. 

Notă: În zilele următoare, cotidianul Monitorul de Cluj va iniţia demersurile pentru adunarea semnăturilor necesare în vederea organizării unui referendum pentru demiterea Consiliului Judeţean Cluj, în condiţiile legii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter