Actualitate

Medicament pentru o boală vasculară, interzis

<p> </p> <p /><img src="documente/stories/05_mai/24_ziua/bufomedil2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Medicii nu mai au voie să prescrie medicamente cu administrare orală care conţin substanţa buflomedil, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM) a interzis acest lucru.

AEM a anunţat că în Uniunea Europeană trebuie întreruptă prescrierea formelor de prezentare orală ale medicamentelor care conţin buflomedil, iar evaluarea formelor de administrare injectabilă continuă.

Buflomedil, un medicament care acţionează asupra diametrului vaselor de sânge şi este folosit pentru tratamentul simptomelor bolii arteriale ocluzive periferice. Această afecţiune determină îngustarea arterelor mari ale organismului şi provoacă simptome precum durere şi slăbiciune, în special la nivelul membrelor inferioare. Buflomedil este folosit la pacienţii cu boală arterială ocluzivă periferică stadiul II, care prezintă durere de intensitate mare la mers, chiar şi pe distanţe scurte.


 

Buflomedil a avut efecte secundare fatale


 

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) precizează că au fost constate cazuri, în Europa, în care reacţiile adverse ale medicamentului au provocat chiar moartea. „Evaluarea buflomedil a fost declanşată în urma deciziei Autorităţii Competente Franceze de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă, în luna februarie 2011, determinată de apariţia în continuare a reacţiilor adverse neurologice şi cardiace grave şi în anumite cazuri fatale, legate în principal de supradozarea accidentală sau intenţionată, în ciuda măsurilor prealabile ale autorităţilor de reglementare pentru reducerea riscului de supradozare”, afirmă reprezentanţii ANM.


 


Opţiuni alternative pentru bolnavi

 


Oficialii AEM subliniază că medicii trebuie să întrerupă prescrierea medicamentelor cu administrare orală care conţin buflomedil şi să aibă în vedere opţiuni alternative de tratament, inclusiv gestionarea problemelor de sănătate precum diabetul şi hipertensiunea arterială, care pot să crească riscul de apariţie a bolii arteriale periferice ocluzive.

Pacienţii care utilizează în prezent medicamente care conţin buflomedil trebuie să facă o programare la medic pentru discutarea tratamentului.

abonare newsletter