Actualitate

CJ Cluj continuă sabotarea aeroportului şi îi aduce prejudicii de 70 milioane euro

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj continuă sabotarea Aeroportului Internaţional Cluj prin refuzul de a se asocia cu acesta în vederea atragerii de fonduri europene pentru construirea terminalului intermodal. Directorul aeroportului atrage atenţia că întârzierea constituirii asocierii aduce judeţului Cluj prejudicii de 70 de milioane de euro, creând avantaje judeţului Mureş şi implicit Aeroportului Transilvania Târgu Mureş.

David Ciceo, directorul aeroportului clujean spune că datorită complexităţii proiectului “Studii pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport Intermodal pentru Pasageri şi Marfă la Aeroportul Internaţional Cluj” şi a beneficiarilor direct implicaţi în implementarea viitorului terminal intermodal, pentru depunerea unui proiect în vederea atragerii de fonduri europene pentru construirea acestui terminal este necesară constituirea unei asocieri între toate instituţiile direct implicate şi anume Consiliul Judeţean Cluj, Primăria Cluj-Napoca, Primăria Apahida, S.N CFR SA şi Aeroportul Internaţional Cluj.

„Am solicitat conducerii CJ Cluj sprijin în vederea constituirii unei asemenea asocieri, dar ne-am lovit de un refuz. După mai multe adrese, Simona Gaci, secretarul judeţului ne-a transmis faptul că asocierea în participaţie nu este specifică bunurilor aflate în domeniul public al statului sau unităţilor administrativ teritoriale. Contrar celor meţionate de conducerea CJ Cluj, noi am identificat la nivelul ţării atât un model de asociere similar, cât şi punctul de vedere al Ministerului Transporturilor referitor la posibilitatea de constituire a unor asemenea asocieri”, a declarat David Ciceo.


În ţară se poate, la Cluj, nu

Ca şi exemple, Ciceo dă hotărârea Consiliului Judeţean Timiş privind acordul de principiu de participare a judeţului Timiş în cadrul parteneriatului de proiect între CJ Timiş, Primăria Timişoara, Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Căi Ferate pentru promovarea şi implementarea obiectivului de investiţii „Centru Intermodal Regional de Transport Marfă Timişoara, dar şi punctul de vedere al Guvernului României care specifică faptul că este posibilă încheierea de contracte de asociere în participaţie între autorităţile publice şi CFR SA în vederea promovării, realizării şi operării fiecărui obiectiv din cadrul proiectelor de realizare a centrelor intermodale de transport.

El atrage atenţia că obiectivul de investiţii referitor la construirea unui terminal intermodal pentru pasageri şi marfă este prevăzut în strategia de dezvoltare a judeţului Cluj 2014-2020.


“Prin realizarea investiţiei se va prelua pe cale aeriană traficul de marfă pentru zona de nord-vest a ţării cu toate facilităţile de desfăşurare a transportului de mărfuri pe cale ferată-rutier-aerian. Ne aflăm în ultima etapă de implementare a unui proiect cu finanţare europeană, iar reprezentanţii Comisiei Europene se aşteaptă ca odată ce au fost finalizate studiile, să fie depus un proiect în vederea atragerii de fonduri necesare pentru punerea în operă a studiilor efectuate”, a mai precizat directorul aeroportului clujean.

Pentru studiul de fezabilitate, CN CFR SA a emis aviz favorabil pentru această asociere.


Mureşul şi Clujul "se bat" în terminale intermodale

Managerul de proiect, Iuliu Pop, precizează la rândul său că întârzierea constituirii acestei asocieri duce la imposibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile necesare pentru construirea efectivă a viitoarelor obiecte prevăzute în proiectul intermodal.

„Şi în strategia de dezvoltare a judeţului Mureş 2014-2020 cât şi în strategia de dezvoltare a Aeroportului Transilvania Târgu Mureş se prevede construirea unui terminal intermodal”, aminteşte Pop.


Consiliul Judeţean Cluj caută alte soluţii

Într-o scrisoare din 8 octombrie adresată tuturor consilierilor judeţeni, Iuliu Pop şi David Ciceo cer sprijin pentru deblocarea acestei situaţii prin “efectuarea demersurilor necesare de către aparatul de specialitate al CJ Cluj astfel încât pentru construirea terminalului intermodal să poată fi accesate fonduri europene nerambursabile”.

Chestionaţi în legătură cu această problemă, reprezentanţii CJ Cluj au declarat că nu se poate constitui asocierea în participaţie fără a încerca identificarea unor soluţii pentru rezolvarea acestei probleme.


Aeroportul Internaţional Cluj a fost primul aeroport din România care a primit finanţare din partea Uniunii Europene prin programul TEN-T 2011 pentru realizarea unei serii de studii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă.

Proiectul “Studii pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport Intermodal pentru Pasageri şi Marfă la Aeroportul Internaţional Cluj” se derulează în perioada 1 ianuarie 2013 – 30 noiembrie 2014. Valoarea totală a acestui proiect este de 1.575.000 euro fără TVA din care finanţarea nerambursabilă acordată de către UE este de 50%, iar 50% este contribuţia Consiliului Judeţean Cluj.

În vederea construirii terminalului intermodal ar urma să fie implementate un terminal CARGO la aeroport, un pasaj pasageri între staţie CFR pasageri şi aeroport, o legătură între Terminal CARGO CFR şi Terminal CARGO Aeroport, o sistematizare a circulaţiei auto în interiorul aeroportului, un Terminal CARGO CFR şi un parc fotovoltaic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter