Actualitate

Localnicii din Roşia Montană, atac fără precedent la tinerii care au participat la FânFest: "Satanişti, plecaţi din Roşia Montană"

Localnicii pro-minerit din Roșia Montană au lansat, duminică, un atac fără precedent la adresa participanţilor la festivalul FânFest care s-a desfăşurat în aceste zile la Roşia Montană. Într-o scrisoare deschisă semnată de Sindicatul „Viitorul Mineritului” din Roşia Montană, localnicii se întreabă “Dragi FânFestişti, acum că aţi salvat Roşia Montană (din nou), pe noi cine ne salvează de voi”?

Aceştia îi acuză pe participanţii la festival că nu au soluţii concrete pentru Roşia Montană.

“Am asistat cu toţii la un aşa-zis eveniment prin care organizatorii îşi propun an de an să «salveze» Roşia Montană: Fânfest. Ca în fiecare an, «salvarea» lor nu e decât o vorbă în vânt. Nu au și nici nu caută soluții concrete pentru Roșia Montană, ci caută un loc unde să se îmbete, să se simtă bine și să se plimbe dezbrăcați pe străzi. Iar câțiva dintre ei, mai activiști și mai importanți decât alții, organizează diverse întâlniri «conspirative», ținute în limbi străine pe după căpițe cu fân și au ajuns să creadă că salvarea întregii omeniri stă pe umerii lor! Cum pot trăi cu această uriașă răspundere? Și îi întrebăm din nou pe acești activiști: din ce trăiesc, cine îi plătește și ce fac ei în restul de 360 de zile pe an, când nu «salvează» Roșia Montană?” se arată în documentul citat.


Localnicii din Roşia Montană i-au numit “satanişti” pe participanţii la FânFest.

“Noi avem nevoie disperată să mergem la serviciu pentru a ne hrăni copiii!  Tot ce au putut să facă ei pentru noi a fost să ne aducă Fanfara Extraterestră să ne profaneze bisericile şi să îl mânie pe Dumnezeu! Satanişti, plecaţi din Roşia Montană şi nu vă bateţi joc de sărăcia şi suferinţa unei comunităţi milenare de mineri! Noi, cei din Roşia Montană, am reuşit singuri să ne salvăm câtă vreme am fost lăsaţi să facem minerit, ocupaţia cea mai dragă şi pe care am învăţat să o facem cel mai bine. Ne ducem zilele fără muncă, fără bani, fără hrană şi fără şansă pentru viitorul copiilor noştri. Toţi ştiu să pună beţe-n roate și să protesteze, dar nimeni nu vine cu soluţii. Iar când sunt întrebați ce soluții au, răspund cu nerușinare că nu e treaba lor să găsească soluții! Sigur că nu, treaba lor e doar să ne lase pe noi pe drumuri!”, mai spun localnicii din Roşia Montană.


Aceştia sunt de părere că tinerii care au fost în acest weekend la Roşia Montană nu i-au ajutat cu nimic.

“Aşa-zişii «salvatori» veniţi să se distreze şi anul acesta la Fânfest nu numai ca nu ne-au ajutat cu nimic, dar am avut permanent sentimentul amar că ne calcă în picioare demnitatea de miner şi voinţa noastră de a munci şi a ne câştiga existenţa. Activiștii de la Fânfest profită de ani buni de situaţia şi de problemele oamenilor amărâţi din Roşia Montană, fără să fie traşi la răspundere. Beneficiarii acestui festival nu sunt locuitorii din Roşia Montană, aşa cum se laudă organizatorii, ci tot firmele pe care le aduc ei. Noi nu putem trăi din acest turism, pentru că acești activiști nu vin să se cazeze la noi, nu lasă bani în comunitate, ci se sprijină unii pe alții. Ce rămâne în urma lor? Munţii de gunoaie, sticlele goale şi amintirea tristă a unor oameni pentru care noi nu contăm şi care încearcă să profite de pe urma necazurilor noastre, să-și facă imagine și să fie văzuți, de cei naivi, ca niște eroi”, şi-au încheiat localnicii scrisoarea.


Pe de cealaltă parte, organizatorii FânFest spun despre festival că este “cea mai mare sărbătoare a activismului social și de mediu din România” şi că la această ediţie au participat tineri din Spania, Turcia sau Finlanda.

“Cei aproximativ 7000 de participanți, găzduiți în gospodăriile și poienile roșienilor din rezistență, au luat parte la cel mai amplu program din istoria festivalului. Timp de o săptămână, în atmosfera călduroasă a augustului de munte, cei prezenți au descoperit șezători urbane, piața țărănească umbrită de copacii părculețului din sat, locațiile neîncăpătoare ale Forumului de activism, lounge-ul cu saci mari de fân și muzică de DJ-ei sau bisericile animate de concerte de muzică de flaut, video-poeme sau muzici inspirate de solemnitatea lăcașelor de cult”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor, care mai spun că festivalul se va desfăşura şi în 2015 pentru că “lupta continuă”.


La ediţia cu numărul 9 a festivalului FânFest care s-a desfăşurat în săptămâna ce a trecut au urcat pe scenă trupele Mushroom Story, Blazzaj, Aria Urbană, Rehab Nation, Basska sau BaBa Zula.

Ultimele Stiri
abonare newsletter