Actualitate

Critică dură la adresa Aureliei Cristea: Nu mai ştie de la înălţimea funcţiei sau de la înălţimea zborului să deosebească problemele

Federația Sindicatelor Aeroportuare din România a criticat-o dur pe Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social, după ce aceasta a avertizat sindicaliştii de la Aeroportul Internaţional Cluj cu privire la protestele pe care le vor desfăşura zilele următoare în faţa Consiliului Judeţean Cluj.

“Am aflat cu surprindere că Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social, preşedinte interimar al PSD Cluj-Napoca şi de câţiva ani buni călător cu avionul, navetist, nu mai ştie de la înălţimea funcţiei sau de la înălţimea de zbor să deosebească problemele reale şi presante de cele fără nicio importanţă. În urma adreselor înaintate de Sindicatul Independent al Aeroportului Cluj privind posibilitatea blocării activităţii aeroportului, domnia sa, într-o situaţie fără precedent pentru un aerport de talia celui din Cluj, face o adevărată manipulare semantică”, precizează Gabriel Ene, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Aeroportuare din România.

Acesta este de părere că Aurelia Cristea „schimbă sensul unei fraze pentru a îndepărta oamenii de la problemele reale”.


„Ştim că există politicieni care în loc să spună «români sunt constrânşi să lucreze în străinătate» spun «românii sunt liberi să lucreze în orice ţară a UE». Domnia sa foloseşte o sintagmă pentru a schimba sensul unei fraze şi pentru a îndepărta opinia publică de la problemele reale. Astfel, dacă noi am folosit sintagma potrivit căreia la aeroport există o stare conflictuală, domnia sa ne dojeneşte cu blândeţe, atrâgându-ne atenţia că protestul nu este de natura conflictului de muncă. Ştim acest lucru, stimată doamnă. Ce nu ştiţi dumneavoastră este că acţiunea salariaţilor de la aeroport se desfăşoară pe baza prevederilor privind organizarea şi desfăşurarea manifestărilor publice şi nu a legii privind dialogul social. Şi ce nu ştim noi este modul în care se va soluţiona problema cu care ne confruntăm. Iar dacă vreţi un dialog real şi nu mimat, stimată doamnă ministru , faceţi naveta în cursul săptămânii să dialogaţi cu noi sau chemaţi-ne la minister. Pe noi nu ne ameţeşte zborul la înălţime şi nici aerul de Bucureşti”, a conchis Ene.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, este de părere că la Aeroportul Internaţional din Cluj ar fi oportună întocmirea unui nou raport al Curţii de Conturi, în condiţiile în care instituţia este implicată în cercetarea care a dus la arestarea preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu.


Ea a atras atenţia că angajaţii aeroportului pot face un protest spontan, doar în afara timpului de muncă pentru că acesta nu poate fi considerat conflict de muncă, deoarece există un contract colectiv de muncă, iar obligaţiile sunt respectate.

“Este un protest pe care cred că în primă instanţă ar trebui să îl adreseze celor care i-au adus în această situaţie, respectiv conducerii aeroportului, care nu a luat toate măsurile pentru a nu se ajunge cu conturile blocate şi de a nu se ajunge să la aceste cercetări care au loc în aceste momente”, a  aspus Aurelia Cristea, făcând referire la dosarul în urma căruia Horea Uioreanu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi care au legătură cu o investiţie făcută la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu”, respectiv platforma a de îmbarcare-debarcare Aprom 4.


Potrivit ministrului, la aeroport, în urma acestor anchete care au survenit în ultimele luni, ar trebui realizat un nou control de către Curtea de Conturi, pentru a se stabuili exact care este realitatea şi din punct de vedere al funcţionării interne a instituţiei.

“Cred că acolo la aeroport, până la momentul la care lucrurile vor fi elucidate, Curtea de Conturi ar trebui să facă un nou raport, având în vedere că au apărut elemente noi şi este important să ştim care este realitatea, cine şi cum se face vinovat şi ce a dus aceste disfuncţionalităţi, din perspectiva modului în care a fost organizată şi activitatea financiar-contabilă şi cea de audit şi gestiunea şi managementului”, a spus Aurelia Cristea.


Membrii Sindicatului Independent şi angajaţii Aeroportului "Avram Iancu" Cluj-Napoca au anunţat că începând cu 17 iulie vor picheta sediul Consiliului Judeţean, în semn de protest faţă de propunerea de anulare a unei hotărâri privind garantarea unui credit de 50 de milioane de lei de către CJ.

Ei sunt nemulţumiţi de măsurile propuse de conducerea Consiliului Judeţean Cluj din luna iulie 2014 a suspendării efectelor hotărârii de Consiliu Judeţean privind garantarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 50.000.000 lei, pentru realizarea investiţiilor publice de interes judeţean “Pista de decolare- aterizare de 3.500 m- Etapa I şi suprafeţe de mişcare aferente” la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj.


“În data de 10 iulie au fost depuse la Primăria Cluj şi la Jandarmeria Cluj documentele necesare în vederea obţinerii avizării cererii de organizare a adunărilor publice. Adunările publice se vor desfăşura în zilele lucrătoare de 17, 18, 21, 22 şi 23 iulie între orele 15:30- 17:30, în faţa sediului Consiliului Judeţean Cluj”, spun angajaţii aeroportului.

În opinia lor, anularea hotărârii de Consiliu Judeţean privind garantarea creditului va genera începând cu luna august 2014,  lipsa de finanţare, lipsa de disponibil, blocarea conturilor Aeroportului Cluj, întreruperea activităţilor, pierderea  traficului, închiderea destinaţiilor de zbor, pierderea locurilor de muncă,  riscul de insolvenţă pentru aeroport.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter