Actualitate

A doua autostradă electorală a PSD

Dan Şova: În mai vom da ordinul de începere a lucrărilor pe autostrada Sebeş-Turda.

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a anunţat că luna aceasta va da ordinul de începere a lucrărilor pe autostrada Sebeş-Turda Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a anunţat că luna aceasta va da ordinul de începere a lucrărilor pe autostrada Sebeş-Turda

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat că în 10 mai va da, la Turda, ordinul de începere a lucrărilor pe autostrada Sebeş-Turda.

Întrebat dacă autostrada Sebeş-Turda va fi terminată în timp util şi dacă nu există riscul să se piardă banii europeni, ministrul Transporturilor a răspuns că nu există niciun risc.


“Pe 10 mai la Turda vom da ordinul de începere a lucrărilor pe Sebeş-Turda. (...) Nu există niciun risc să se piardă bani europeni. În memorandumul care priveşte strategia de absorbţie, conform legislaţiei europene, ni se permite ca în septembrie 2015, văzând exact care este stadiul de construcţie, să optăm pentru fazarea geografică şi tehnologică a oricărui proiect. Deci, dacă Sebeş –Turda nu se termină până în decembrie 2015, este suficient să informăm Comisia Europeană despre părţile pe care reuşim să le finalizăm, urmând ca restul să fie terminat din banii aferenţi lui 2014 - 2020. Este o procedură foarte simplă, verificarea comisiei vine în martie 2017 şi nu se pierd bani, tocmai de aceea s-a votat şi memorandumul pentru a se vota strategia de absorbţie", a afirmat Şova, citat de Mediafax.

Dan Şova a mai precizat că pentru loturile 3 şi 4 din această autostradă s-au semnat contractele şi se dă ordinul de începere a lucrărilor, iar pentru 1 şi 2 vor mai fi făcute două reevaluări foarte simple, care se vor finaliza în cinci sau şase săptămâni.


CNADNR a selectat în decembrie 2013 constructori români, italieni şi austrieci pentru construcţia autostrăzii Sebeş-Turda, cu o lungime de 70 de kilometri, iar preţul pe kilometru este de 6 milioane de euro.

 


Studii de fezabilitate pentru 10 autostrăzi

 

CNADNR a scos la licitaţie studii de fezabilitate pentru 10 autostrăzi, însumând aproape 1.000 de km. Studiile vor costa circa 78 milioane de euro, inclusiv TVA, iar firmele interesate să participe la licitaţie au termen până la 17 iunie pentru depunerea ofertelor.


Studiile vor fi comandate pentru autostrăzile Braşov - Bacău (170 kilometri), Bacău - Paşcani (77 kilometri), Buzău - Focşani (67,3 kilometri), Bucureşti - Alexandria (80,5 kilometri), Focşani - Bacău (120 kilometri), Paşcani - Siret (100 kilometri), Ploieşti - Buzău (75 kilometri), Alexandria - Craiova (140 kilometri), Craiova - Calafat (85 kilometri) şi Bucureşti - Giurgiu (60 kilometri).

Proiectele vor fi finanţate din fonduri europene nerambursabile şi cu bani de la bugetul de stat.

abonare newsletter