Actualitate

FOTO - Spectacol în stil rusesc în prima seară a Balului Operei 2014

Sâmbătă seara, 22 februarie 2014, a avul loc la Opera Naţională din Cluj-Napoca deschiderea celei de-a 19 ediţii a Balului Operei. Tema spectacolului din acest an a fost balul rusesc iar invitatul special al evenimentului a fost Iurie Florea, dirijorul Operei Române din Bucureşti, un expert în opera rusă.

Cea de-a 19-a ediţie a Balului Operei clujene a debutat cu un spectacol de operă şi balet rusesc, conceput de Marius Budoiu, directorul Operei Naţionale din Cluj-Napoca, în regia artistică a lui Tiberiu Simu şi coregrafia Feliciei Serbănescu. Responsabil pentru coregrafie a fost Valentin Codoiu. Spectacolul a fost interpretat de soliştii, corul, anamblul de balet şi orchestra Operei din Cluj, sub bagheta dirijorului Iurie Florea de la Opera Naţională din Bucureşti, un expert în opera rusească şi invitat special al evenimentului cultural.

Decorul spectacolului a fost unul simplist comparativ cu anii trecuți dar a fost totuși unul viu colorat, stilul rusesc fiind prezent pe scenă prin câteva elemente de arhitectură rusă, prin imaginile definitorii ale lumii rusești, proiectate pe ecranul din fundal și prin spectacolul ce a cuprins fragmente din operele marilor compozitori ruşi. Pe scena operei din Cluj-Napoca au urcat ţari ruși precum Petru cel Mare şi Ecaterina cea Mare, armata rusă prin revoluția comunistă dar şi personaje din folclorul rusesc precum lebăda neagră din Lacul lebedelor sau Oneghin.


Evenimentul a continuat cu decernarea premiului Dumitru Fărcaș care i-a fost acordat mezosopranei Iulia Merca, solistă a Operei Române din Cluj-Napoca. Acesta a fost urmat de decernarea premilor Lya Hubic a căror nominalizați au fost: Ionel Voineanu, tenor al Operei Române din București; Iolanda Kobacinski, mezosporană la Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca; Ciprian Marele, tenor al Operi Române din Iași, basul Octavian Iancu de la Opera din Timișoara și Mihaela Bogdan-Drule, regizor al Operei Naționale din Cluj-Napoca.

Premiul Mecena, care a fost oferit de profesorul și pictorul clujean Ioan Zbâlciu de la Facultatea de Artă și Design din Cluj-Napca, i-a fost decernat lui Ioan Nicolae, președintele Forumului Investitorilor Români, sponsor principal al ediției din acest an a Balului Operei.


Natalia Barbu-Sota a distins audienţa în timpul pauzei de șampanie după care premiul “Moda cum laudae” i-a fost oferit designerului Cătălin Botezatu din partea casei de modă Translvania Fashion.

Premiile "Top Model Transilvania Fashion" au fost oferite fotomodelelor: Ioana Danciu (miss Transilvania Fashion), Bianca Finta (Top Model Transilvania Fashion) și. Alexandra Hodiş ( premiul de excelență Transilvania Fashion).


Prima seară a celei de-a 19-a ediții a Balului Operei s-a încheiat cu o prezentare de modă semnată de Cătălin Botezatu, care a adus pe scena Operei din Cluj-Napoca, colecția tematică "Ţarina" ce cuprinde 43 rochii de seară şi două rochii de mireasă, ţinute vestimentare realizate din blănuri naturale, mărgele, dantelă, voal, catifea şi pene, a cărei "vedetă" a fost rochia de mireasă creată din 15.000 de flori naturale.

După terminarea spectacolului au urmat celebrele degustări gastronomice în care 15 bucătari au gătit, în direct, sushi în timp ce Orchesta Petre Geambaşu a încântat publicul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter