Actualitate

A trecut un an de zile de când Uioreanu promitea că în 2013 vor demara lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă

A trecut un an de zile şi despre Spitalul Regional de Urgenţă Cluj nu se mai aude nimic. În decembrie 2012 preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, promitea că „lucrările la acest obiectiv vor începe în 2013”. Cert este că la această oră tot proiectul este suspendat, iar factorii de decizie nu mai amintesc absolut nimic despre acest proiect.

Între timp, consilierii judeţeni ai PDL au părăsit în nenumărate rânduri şedinţele de consiliu judeţean în semn de protest că proiectul zace uitat în sertarele instituţiei, ba chiar au ameninţat cu organizarea unui referendum pentru demiterea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, iar atât conducerea CJ Cluj, cât şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-au întrecut în declaraţii despre acest obiectiv că va fi construit ba din parteneriate publice-private, ba din fonduri europene.

Liderul consilierilor judeţeni ai PDL, Alexandru Coroian, l-a acuzat pe Horea Uioreanu că „a trecut de la faza de ostilitate la adresa clujenilor la faza minciunilor şi tergiversărilor”.


„Să nu faci chiar nimic când te lauzi cu acest proiect arată un dispreţ la adresa clujenilor. Spitalul Regional de Urgenţă este o necesitate maximă, o prioritate în acest moment. Ar fi trebuit cel puţin să se actualizeze PUZ-ul pentru cele 14,4 hectare”, a declarat Coroian.

Primăria Floreşti nu a emis niciun certificat de urbanism

Contactat telefonic pentru a oferi informaţii referitoare la construcţia Spitalului Regional de Urgenţă, primarul localităţii Floreşti, liberalul Horia Şulea, a declarat că nu ştie nimic, dar că nu se pune problema demarării lucrărilor la acest proiect în viitorul apropiat.


„Întrebaţi-l pe Uioreanu sau pe ministrul Sănătăţii. Certificatele de urbanism le semnez eu dar pentru acest proiect nu am eliberat niciun certificat de urbanism. Pentru un asemenea proiect mare aş fi ştiut ce semnez. Nici poveste de începerea lucrărilor. Certificatul de urbanism care este necesar pentru demararea lucrărilor nu a fost eliberat de Primăria Floreşti”, a precizat Şulea.

CJ Cluj are tot terenul

Consiliul Judeţean Cluj a intrat, în luna decembrie a anului trecut, în posesia întregii suprafeţe de teren necesare construcţiei Spitalului Regional de Urgenţă. Este vorba de 14 hectare de teren din comuna Floreşti care aparţineau iniţial Ministerului Apărării Naţionale. Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, preciza cu această ocazie că lucrările la acest obiectiv vor începe, cel mai probabil, în 2013. Spitalul Regional de Urgenţă urmează să fie construit în localitatea Floreşti în apropierea unităţii militare. Uioreanu mai declara atunci că acestă etapă marchează finalizarea procedurilor de preluare a întregului amplasament al viitorului Spital Regional de Urgenţă.


„Am finalizat predarea terenului de către Ministerul Apărării Naţionale către Consiliul Judeţean, iniţial au fost 6 hectare astăzi s-au adăugat încă 8,4 hectare, deci în total avem 14,4 hectare, teren care este suficient pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă. Pasul următor este edificarea PUD-ului şi PUZ-ului, proiectul de urbanism de detaliu şi regional, până la ora actuală suntem în grafic. De acuma mergem pe paşii următori: studiu de fezabilitate, actualizarea studiului de fezabilitate, autorizaţia de construire şi după aceea vom începe lucrările”, preciza preşedintele CJ Cluj decembrie 2012.

Costurile ridicării viitorului Spital Regional de Urgenţă sunt estimate la aproape 200 de milioane de euro. Spitalul Regional de Urgenţă ar urma să aibă 20 de secţii de specialitate, dar şi un heliport.


Şedinţe cu scandal

În ultimele luni, majoritatea şedinţelor de consiliu judeţean au fost presărate cu scandaluri culminând cu părăsirea şedinţelor de către cei din opoziţie, după ce aceştia s-au lovit de refuzul lui Horea Uioreanu de a introduce pe ordinea de zi proiectul pentru reactualizarea studiului de fezabiliate la Spitalul Regioal de Urgenţă. Demersul lor a culminat cu ideea organizării unui referendum pentru demiterea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, nemulţumiţi că proiectul Spitalului Regional de Urgenţă zace uitat prin sertarele instituţiei.

Alexandru Coroian a declarat în nenumărate rânduri că proiectul care priveşte actualizarea studiului de fezabilitate a Spitalului Regional de Urgenţă este respins de fiecare dată în plenul Consiliului Judeţean şi i-a acuzat pe consilierii judeţeni ai PSD şi PNL că sunt “duşmanii Clujului”. În iunie 2012, după mai multe presiuni,  consilierii judeţeni, întruniţi în şedinţă extraordinară, au votat proiectul ce privea reactualizarea studiului de fezabilitate la Spitalul Regional de Urgenţă. Reactualizarea studiului de fezabilitate era necesară pentru a se putea începe demersurile privind organizarea licitaţiei pentru construirea spitalului.


Tişe strânge semnături

Senatorul clujean PDL, Alin Tişe, a ieşit în luna mai 2013 în stradă, alături de consilierii judeţeni democrat liberali şi de liderul PDL Cluj, Daniel Buda, să adune semnături pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă. Parlamentarul a sperat că prin acest demers Guvernul Ponta va aloca bani pentru acest obiectiv.

„Consiliul Judeţean şi Guvernul USL nu au alocat niciun ban pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă. PDL a demarat această acţiune prin care urmăreşte să adune semnături de la clujeni pentru susţinerea acestui proiect atât de important. Semnăturile adunate vor fi duse personal de către mine, la Senat, la Parlament şi la Guvern, încercând ca prin acest demers să determinăm Guvernul USL să aloce bani pentru a începe construirea acestui Spital Regional de Urgenţă“, a spus Tişe.

Oficialii de la Bucureşti caută soluţii de finanţare

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat declara în iulie 2013 la Cluj că realizarea Spitalului Regional de Urgenţă în judeţ este o prioritate, însă deocamdată se caută sursa de finanţare. “Spitalul Regional este o urgență și rămâne o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii, dar deocamdată nu se poate spune care va fi sursa de finanțare. Ceea ce este clar este că realizarea spitalelor regionale sunt priorități pentru Iași și Cluj. Este normal ca Clujul să fie o proritate având în vedere modul cum este organizat spitalul în foarte multe clădiri. Definirea sursei de investiţii şi modul de investiţii este încă în discuţii”, a declarat Raed Arafat.

În luna noiembrie, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara, la comisiile parlamentare de buget-finanţe, care dezbat bugetul ministerului pe 2014, că speră ca pe fonduri europene să poată fi introduse măcar două spitale regionale, respectiv cel din Iaşi şi cel din Cluj.

"Dacă se deschide finanţarea vreunui spital regional în 2014, în acest moment nu pot să vă răspund, pentru că eu am în continuare speranţa că pe fonduri europene vom putea să introducem măcar două spitale regionale - spitalul de la Iaşi şi de la Cluj. (...) Deci, dacă vom putea să avem accesare de fonduri europene, vom merge cu predilecţie către cele două spitale regionale", a spus Nicolăescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter