Actualitate

FOTO - Relicvele Sfântului Petru, expuse în premieră mulțumii

Relicve atribuite Sfântului Petru, considerat fondatorul Bisericii creștine, au fost expuse în premieră, duminică, în fața mulțimii reunite în Piața Sfântului Petru din Vatican, în prezența Suveranului Pontif.

Pe o vreme rece și umedă, în fața a zeci de mii de credincioși din întreaga lume, papa Francisc s-a recules în fața relicvariului de bronz, deschis pe o lungime de 30 de cm și în care odihnesc fragmente din osemintele considerate ca aparținând Sfântului Petru, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Anul credinței" a fost inaugurat în octombrie 2012 de papa Benedict al XVI-lea, cu patru luni înainte de renunțarea la pontificat, și a oferit prilejul pentru numeroase festivități organizate în piața Sfântul Petru. Potrivit Vaticanului, circa 8,5 milioane de pelerini au venit la Roma cu aceste ocazii. Numeroși sunt și cei care au venit să se reculeagă la grotele din Vatican, în fața mormântului primului apostol creștin.


Osemintele au fost descoperite în timpul săpăturilor realizate în 1940, sub Pontificatul lui Pius al XII-lea, într-o necropolă situată sub bazilică, lângă un monument construit în secolul al IV-lea, pentru a-l onora pe cel considerat drept primul apostol. Oseminte descoperite atunci erau înfășurate într-o pânză brodată cu fir de aur.

Suveranii Pontifi nu au atestat niciodată că osemintele sunt sută la sută autentice, însă, după cum afirma Paul al VI-lea în 1968, teste științifice au conchis că există o 'mare probabilitate' ca acestea să fie fost cele ale 'pescarului de la Marea Galileei', devenit ulterior Sfântul Petru.


Osemintele au fost predate Papei Paul al VI-lea în 1971 și conservate de atunci într-o capelă în apartamentul pontifical.

Etichete: papa francisc
abonare newsletter