Actualitate

Uioreanu către reprezentanţii PPMT, referitor la redenumirea aeroportului: Minoritatea se supune majorităţii

După ce filiala Cluj a PPMT a cerut retragerea denumirii de Avram Iancu aeroportului clujean, considerând că un "cult ostentativ al lui Avram Iancu lezează sensibilitatea comunităţii maghiare", preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu a reacţionat precizând că timp de un an de zile cei din PPMT nu au trimis niciun fel de sugestie legată de schimbarea denumirii.

Uioreanu spune că cererile de anulare a hotărârii Consiliului Judeţean Cluj privind iniţierea demersurilor pentru schimbarea denumirii Aeroportului Cluj-Napoca în Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj şi demararea unei dezbateri publice sunt tardive.

"Instituţia pe care o conduc şi-a anunţat public intenţia de a da un nume nou aeroportului încă din luna septembrie 2012, lansând şi o dezbatere publică în acest sens. Timp de un an de zile, nici domnul Soos Sandor, nici alt coleg de partid al domniei sale nu a trimis, în scris sau prin poşta electronică, niciun fel de sugestie legată de această intenție. În şedinţa de plen a Consiliului Judeţean Cluj, majoritatea consilierilor prezenţi a votat în favoarea propunerii mele, bazată pe propunerile primite de la cetăţeni şi pe studiul realizat de reputatul sociolog Vasile Dâncu. De altfel, s-au abţinut de la vot, refuzând să-şi exprime public opţiunea, doar consilierii UDMR şi 10 din cei 12 consilieri ai PDL. Solicitarea PPMT este tendenţioasă şi cu iz de discriminare. Reprezentanţii acestei formaţiuni politice susţin că noul nume al aeroportului „lezează sensibilitatea comunităţii maghiare” care, la Cluj, reprezintă doar 15% din populaţie, neţinând seama de părerea şi sensibilitatea comunităţii majoritare, cea română, cea care a decis viitoarea denumire a aeroportului. Or, în orice democraţie care se respectă, minoritatea se supune majorităţii! Cât despre „cultul” lui Avram Iancu, consider că este pe măsura faptelor sale, la fel ca şi cultul lui Lajos Kossuth! În fond, fiecare naţiune are eroii ei şi-i cinsteşte cum consideră potrivit”, a precizat Uioreanu.


Horea Uioreanu a mai precizat că este convins că nici un maghiar care va beneficia de serviciile oferite de Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” Cluj nu se va simţi lezat în sentimente, ci va aprecia prestaţia personalului care lucrează aici.

“Îi invit pe reprezentanţii PPMT să se alăture comunităţii clujene la festivităţile organizate pe 26 octombrie cu ocazia inaugurării noii piste de decolare/aterizare a aeroportului. Va fi ziua în care românii, maghiarii, germanii, evreii, romii și ce alte etnii vor fi prezente, vor fi parte a unui eveniment cu adevărat istoric, la care fiecare și-a adus contribuția: darea în funcțiune a primei piste de decolare/aterizare construite în România după mai bine de 50 de ani”, a conchis Uioreanu.


Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de PPMT Cluj, aeroportul clujean ar trebui să poarte numele unui personaj "larg acceptat din Transilvania".

Consilierii judeţeni au aprobat, luni, schimbarea denumirii Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca în Aeroportul „Avram Iancu” Cluj.


David Ciceo, directorului Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca spune despre schimbarea denumirii în Aeroportul „Avram Iancu” Cluj că îl „onorează” şi că în continuare se va ocupa de un rebranding şi de promovarea noii denumiri.

Aeroportul Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1932, iar în anul 1997, a trecut sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj. Potrivit referatului de aprobare, Aeroportul Cluj-Napoca face parte din categoria aeroporturilor regionale moderne ale Europei, fiind al treilea aeroport ca mărime din România, în ceea ce priveşte traficul de pasageri şi al doilea aeroport regional al ţării.

abonare newsletter