Actualitate

Rata sinuciderilor în Europa şi în Statele Unite a crescut. Află care este motivul!

Un studiu internaţional preluat de The Independent, relavă faptul că mii de sinucideri sunt legate de criza financiară globală, un număr deosebit de mare fiind înregistrat în ţările în care se constată o pierdere masivă a locurilor de muncă, pe fondul măsurilor de austeritate.

Cercetarea a indicat că s-au înregistrat cu 5.000 mai multe sinucideri în Europa şi America de Nord în 2009 - primul an după ce crash-ul bancar a generat criza economică - decât s-ar fi aşteptat într-un an normal, scrie The Independent, preluat de Agerpres.

Marea Britanie a urmat şi ea această tendinţă, cu 300 sinucideri mai mult în 2009, potrivit unui studiu publicat marţi de British Medical Journal (BMJ).


Cercetătorii au legat creşterea numărului de sinucideri de creşterea cozilor la ajutorul de şomaj - în condiţiile în care circa 34 de milioane de persoane din întreaga lume şi-au pierdut locurile de muncă în timpul crizei - dar şi de falimente sau de pierderea locuinţelor.

Potrivit analizei ratelor de suicid în 45 de ţări din Europa şi America de Nord, tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani sunt o categorie deosebit de vulnerabilă.


"Bărbaţii sunt de obicei principalii susţinători financiari ai familiei şi, astfel, par a fi mai afectaţi de recesiune decât femeile. Aceştia ar putea fi mai ruşinaţi de faptul că sunt şomeri şi este mai puţin probabil să ceară ajutor", a indicat cercetarea.

Cercetătorii au declarat că există dovezi că numărul sinuciderilor a crescut brusc în ţările în care rata şomajului a fost relativ scăzută înainte de criza creditelor.
De asemenea, cercetătorii de la universităţile Bristol, Oxford şi Hong Kong au avertizat că este posibil ca amploarea problemei să fie subestimată, în condiţiile în care studiul nu a inclus unele ţări grav afectate de criza financiară.


"Creşterea numărului de sinucideri nu reprezintă decât o mică parte din stresul emoţional generat de criza economică. Tentativele de suicid ar putea fi de 40 de ori mai frecvente decât sinuciderile, iar pentru fiecare tentativă de sinucidere există aproximativ zece persoane cu gânduri sinucigaşe", au adăugat aceştia.

abonare newsletter