Actualitate

Guvernul chinez monitorizează migraţia lucrătorilor cu ajutorul muştarului

Guvernul chinez reuşeşte cu greu să urmărească mişcările celor 263 de milioane de lucrători nomazi, dar a găsit recent o metodă originală după ce a constatat preferinţa acestora pentru o rădăcină de muştar marinat, relatează miercuri AFP preluând un articol din ziarul Economic Observer.

În China întâlnim pretutindeni prin magazine săculeţi cu "zhacai", tuberculi muraţi de muştar negru, marca cea mai cunoscută fiind Fuling. Acest aliment pare să fie foarte îndrăgit de lucrătorii migranţi, autorităţile observând că cererea de zhacai este de obicei stabilă în zonele urbane, dar ea creşte în timpul unor deplasări semnificative ale "muncitorilor-ţărani". Astfel a fost creat şi "indicele zhacai", prin care se măsoară "tendinţa deplasării populaţiilor" cu ajutorul analizei volumului vânzărilor de săculeţi Fuling, potrivit Agerpres.ro.

În China, lucrătorii migranţi sunt în marea lor majoritate rezidenţi din mediul rural care pleacă în căutarea unui loc de muncă în bazinele industriale din sudul şi estul ţării sau în marile oraşe. Ei formează o categorie de populaţie defavorizată. Cum nu primesc un permis de şedere în localităţile unde ajung, nu beneficiază de niciun avantaj social, sunt privaţi de gratuitatea şcolii pentru copiii lor şi de multe ori sunt exploataţi la noul loc de muncă. Pentru a preveni eventuale explozii sociale, autorităţile încearcă să monitorizeze aceste populaţii nomade.

Ultimele Stiri
abonare newsletter