Actualitate

Proiectul pentru integrarea romilor de la Pata Rât, depus spre finanţare anul acesta

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/14/03-pata rit_ft 11.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Romii vor fi ajutaţi cu locuinţe, locuri de muncă şi educaţie, dar dacă nu îşi vor trimite copiii la şcoală vor române fără locuinţă şi loc de muncă.

 


Un proiect de integrare a romilor se derulează şi la Câmpia Turzii, unde au fost, ieri, în vizită ministrul de Interne al Franţei, Manuel Valls şi ministrul-delegat pentru Afaceri europene, Bernard Cazeneuve. Franţa sprijină acest proiect cu 10.000 de euro.

Oficialii francezi, Manuel Valls şi Bernard Cazeneuve au vizitat ieri Cluj-Napoca şi Câmpia Turzii, scopul vizitei lor vizând proiectul Close to School, derulat la ŞcoalaPavel Dan din Câmpia Turzii. Proiectul este finanţat cu fonduri europene şi urmăreşte integrarea romilor.


Prima oprire a francezilor în judeţul Cluj a fost la Primăria Cluj-Napoca, unde au avut o întâlnire cu primarul Emil Boc. „Oficialităţile franceze au abordat temele legate, în esenţă, de integrarea comunităţii rome şi de dezvoltarea relaţiilor economice şi culturale ale municipiului cu alte oraşe din Franţa”, a declarat Boc.

Proiectul Pata Rât, într-o fază avansată


În cadrul discuţiilor, primarul a prezentat viziunea municipalităţii asupra acestei probleme care constă în integrarea comunităţii rome prin locuinţă, loc de muncă şi educaţie, cu accent pe educaţie, cu referire la programul derulat de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Naţiunile Unite, pentru integrarea romilor de la Pata Rât. „Un rom educat este deja o parte a problemei rezolvate şi cu cât vom avea mai mulţi cetăţeni de etnie romă care să ajungă inclusiv la nivel de universitate şi să-şi finalizeze studiile, cu atât mai multe şanse vom avea pe termen mediu şi lung să rezolvăm această problemă care nu este una uşoară, este una de durată”, a subliniat Emil Boc. Potrivit conducerii Primăriei, dacă romii nu îşi vor trimite copiii la şcoală nu vor mai beneficia de locuinţă şi loc de muncă.

Primarul a declarat că proiectul pentru integrarea romilor de la Pata Rât va fi depus spre finanţare până la începutul anului viitor.  În plus, există posibilitatea unei colaborări cu autorităţile franceze.


Problema romilor nu e doar a României

Emil Boc a menţionat că problea romilor este una europeană, nu specifică României.


„Facem tot ce ne stă în măsură ca să nu ignorăm inclusiv dimensiunea europeană a problematicii romilor pentru că nu este doar o problemă românească, ci una a Uniunii Europene şi în măsura în care vom fi sprijiniţi cu bani din partea UE vom avea mai multe şanse să integrăm comunitatea romă. Dacă totul se va rezuma să se paseze responsabilitatea la nivel local, şansele vor fi minime”, a declarat primarul.

10.000 euro pentru romii din Câmpia Turzii

Cluj-Napoca nu este singurul oraş din judeţ care desfăşoară un proiect de integrare a romilor. Astfel, la Şcoala Pavel Dan din Câmpia Turzii este implementat un proiect cu finanţare europeană privind integrarea romilor, intitulat Close to school. Potrivit Mediafax, în acest proiect, 205 copii de etnie romă şi non-romă sunt sprijiniţi pentru a fi integraţi în societate, acesta fiind derulat pe o perioadă de doi ani, între decembrie 2011 până în august 2013, costurile totale depăşind 270.000 de euro.

Şcoala Pavel Dan, dar şi cartierul Lut, unde locuieşte o importantă comunitate de romi au fost vizitate de ministrul de Interne al Franţei, Manuel Valls şi ministrul-delegat pentru Afaceri europene, Bernard Cazeneuve. Aici, aceştia au intrat în mai multe case pentru a vedea condiţiile în care locuiesc membrii etniei.

Oficialii francezi au subliniat că ţara pe care o reprezintă va sprijini proiectul cu 10.000 de euro, urmând să fie implementate la nivel naţional mai multe proiecte de acest tip.

Conform Mediafax, cei doi miniştri francezi ai noului Guvern socialist au venit în România pentru a încerca să trateze în mod direct problema romilor, relansată în această vară în Franţa prin evacuarea taberelor, urmată de expulzări.

abonare newsletter