Actualitate

Scrisoare pentru deschiderea curţilor şcolilor pe timp de vară

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/07/terenuri sport.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />O parte din şcolile din Cluj-Napoca nu deschid curtea şcolii pe timp de vară astfel că elevii nu au acces la terenurile de sport din şcoală, aspect care îi nemulţumeşte pe părinţi. </strong>

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj afirmă că şcolile care nu au personal pentru supravegherea copiiilor pe terenurile de sport nu permit accesul în curte pe perioada verii.  

Unii părinţi din Cluj-Napoca sunt nemulţumiţi că există şcoli în oraş care nu le permit copiiilor accesul în curte, pe durata vacanţei, astfel că elevii nu se pot juca sau practica diferite sporturi pe terenurile şcolii. Această problemă a fost sesizată atât în mediul on-line pe site-ul www.domnuleprimar.ro cât şi printr-o scrisoare deschisă adresată Primăriei şi ISJ Cluj de către un clujean, membru al unor ONG-uri locale. „Joi după-masă, m-am dus cu cei doi nepoţi, cu vârsta sub zece ani, la şcoala elementară de pe strada Războieni, din cartierul Iris. Porţile erau închise cu lacăte, copiii mai mari săreau gardul (după părerea mea, pericol de accidentare, de agăţare), dar noi nu am putut intra. Curtea şcolilor e domeniu public, iar în timpul vacanţei, după masă, ar trebui să fie accesibile pentru copii”, spunea o clujeancă, în urmă cu câteva zile, pe portalul de sesizări adresate Primăriei Cluj-Napoca.
Alţi părinţi au solicitat deschiderea curţilor şcolilor în condiţiile în care sunt prea puţine locuri de joacă în cartiere.
Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca afirmă că au fost rezolvate sesizările primite în acest sens, din partea cetăţenilor. Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei menţionează că după ce s-a luat legătura cu conducerea şcolilor respective, curtea şcolii a fost deschisă, zilnic, timp de câteva ore, iar copiii pot să se joace şi să practice sport sub supravegherea unui angajat al şcolii.

Scrisoare adresată Primăriei şi ISJ

Adrian Dohotaru, reprezentant al societăţii civile şi al unor ONG-uri locale a adresat o scrisoare deschisă celor mai importante instituţii locale care ar putea să rezolve această problemă. El consideră că prin deschiderea curţilor şcolilor copiii ar putea fi atraşi spre sport. „Deschiderea curților școlilor este un prim pas, minimal și fără costuri majore pentru a avea cât mai mulți amatori de sport în Cluj”, este de părere Dohotaru.
El dă exemplul unei şcoli generale din Mănăştur care păstrează curtea închisă pe perioada vacanţei, iar copiii şi adolescenţii care nu îşi permit să plătească pentru închirierea terenurilor de sport private trebuie să meargă în parcurile din oraş care ar putea fi prea îndepărtate pentru mulţi dintre ei.

Primăria spune că şcolile sunt deschise în timpul vacanţei


Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţin că în momentul de faţă nu există şcoală în oraş care să nu ofere acces elevilor în curtea şcolii măcar câteva ore pe zi. „Foarte puţine şcoli au curţile închise în momentul de faţă. Noi am primit câteva sesizări, una din Dâmbul Rotund, am luat legătura cu conducerea şcolii şi curtea şcolii a fost deschisă”, menţionează Oana Buzatu.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, acele şcoli care nu au deschis curţile nu au putut face acest lucru din cauza lipsei de personal pentru supravegherea copiiilor. „Primele posturi care au căzut la reducerea de personal în 2009 au fost cele de portar şi alt personal auxiliar. Nimeni nu ar vrea să îşi lase copilul nesupravegheat în curtea şcolii în timp ce se joacă”, subliniază Oana Buzatu.

ISJ Cluj: unele şcoli nu sunt deschise din cauza lipsei de personal

La rândul său, Valentin Cuibus, inspector şcolar general al ISJ Cluj afirmă că o parte din şcoli au curţile deschise pe perioada vacanţei, iar cele care nu le-au deschis a fost din cauza lipsei de personal. „Nimeni nu îşi permite să deschidă fără să aibă un profesor care să supravegheze copiii pentru că totul este frumos până când are loc un accident şi atunci totul se sparge în capul profesorilor”, explică Valentin Cuibus.
Terenurile se află în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca şi sunt administrate de şcoli.

Ultimele Stiri
abonare newsletter