Actualitate

Reîncep lucrările la Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/29/02-renovare catedrala _sc_14.jpg" border="0" align="right" />Continuarea proiectului de restaurare a fost o dorinţă stipulată de Mitropolitul Bartolomeu în testament.</p>

Lucrările de înlocuire a picturii din Catedrală cu un ansamblu iconografic în tehnica mozaicului, începute acum 10 ani, prin refacerea arcadei triumfale, vor fi continuate vara aceasta cu refacerea cupolei şi a naosului. Schelele au fost montate deja, urmând ca restaurarea efectivă să înceapă peste câteva săptămâni preconizându-se să se întindă pe mai multe luni ale acestui an.

Eforturile de adunare a fondurilor pentru realizarea lucrărilor au fost intensificate în încercarea de a îndeplini una dintre ultimele dorinţe ale Înalt Preasfinţitului Părinte Bartolomeu Anania. „Mitropolitul Bartolomeu a precizat în testament că doreşte continuarea procesului de restaurare, iar Mitropolitul Andrei a încercat să ducă la îndeplinire această dorinţă”, explică Părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Lucrările în stilul bizantin vor fi executate cu mozaic de Murano.
Bugetul alocat pentru această etapă a proiectului este de aproximativ 2 milioane de lei, banii venind atât de la Arhiepisopie, cât şi de Guvern.

Restaurarea a început acum aproape două decenii

După ce construcţia catedralei a fost finalizată în mai bine de jumătate de secol, nici proiectul de restaurare nu pare a fi mai puţin anevoios.
Astfel,  în 1996, sub păstorirea ÎPS Bartolomeu Anania, s-a luat hotărârea finalizării proiectului iniţial şi s-a început restaurarea exteriorului catedralei. Lucrările la exterior au fost încheiate în 1999, urmând ca în anul 2001, să se decidă împodobirea catedralei cu o monumentală iconografie în tehnica mozaicului, adus din Italia, de la Murano. Lucrările au fost sistate însă, din lipsă de fonduri reuşindu-se doar refacerea arcadei triumfale.


Anul viitor se împlinesc 90 de ani de la începerea construcţiei

Lucrările la Catedrală au fost iniţiate la 10 septembrie 1923, o lună mai târziu, la 7 octombrie 1923, într-un cadru festiv, fiind pusă piatra de temelie.
În cursul anului 1926 scheletul zidurilor catedralei era terminat, iar la 6 iulie a fost sfinţită crucea cea mare a acesteia. Crucea a fost fixată pe cupola mare la 4 august 1926. La 27 octombrie 1926 au fost sfinţite şi celalte două cruci, pentru turnurile mici ale catedralei, şi fixate pe acestea.
Clopotele catedralei s-au auzit prima dată la 6 mai 1927.
În cursul anului 1927, lucrările au mai progresat, fiind terminată cupola mare, cele două hore laterale, precum şi pereţii laterali până la înălţimea geamurilor.

Cu terminarea provizorie a catedralei, a avut loc sfinţirea acesteia în cadrul unor ceremonii derulate în ziua 5 noiembrie 1933. La ceremonie au participat Regele Carol al II-lea, însoţit de Marele voievod Mihai şi principele Nicolae, reprezentanţi de seamă ai clerului între care patriarhul Miron Cristea, oficialităţi, personalităţi ale vremii.
Lucrările au continuat în timpul Episcopului Nicolae Colan cu introducerea încălzirii centrale, continuarea pictării catedralei, ca şi a lucrărilor de sculptură, înzestrarea cu diferite obiecte liturgice, lucrări de întreţinere a acoperişului.
Sub păstorirea Arhiepiscopului Teofil Herineanu, a fost finalizată pictarea catedralei în frescă, au fost confecţionate cele două scaune arhiereşti, au fost executate trei icoane în mozaic, deasupra uşilor de la intrarea în catedrală, a fost dotată catedrala cu numeroase icoane, obiecte şi vase liturgice.

Cum se pot face donaţii?

La dispoziţia credincioşilor stau cele două cutii pentru donaţii situate în interiorul catedralei, una dintre ele fiind destinată colectării de fonduri pentru lucrările de restaurare, iar cealaltă fiind destinată ajutorării săracilor.
Doritorii pot face donaţii şi în mod direct la Casieria Arhiepiscopiei, de pe strada Avram Iancu, nr. 18, în conturile deschise special pentru lucrările de mozaic:
Cont LEI – RO96RNCB0106026604400002
Cont EURO – RO42RNCB0106026604400004


 

abonare newsletter