Actualitate

Primul caz din 2012 de copii intoxicaţi cu ciuperci

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/24/03-ciuperci.jpg" border="0" align="right" />Un copil de 9 ani din judeţul Satu-Mare a fost internat la Spitalul de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca după ce s-a intoxicat cu ciuperci şi este primul caz de acest gen de anul acesta.</p>

În anul 2011, opt copii au fost spitalizaţi pentru intoxicaţie cu ciuperci, trei fiind din judeţul Cluj şi cinci din alte judeţe. Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în cursul anului 2010 s-au înregistrat 32 cazuri de intoxicaţii acute cu ciuperci, dintre care 22 copii şi 10 adulţi. În 2009, au fost contabilizate 56 de cazuri de intoxicaţii acute cu ciuperci, din care18 copii şi 38 adulţi, cu domiciliul în judeţul Cluj. Din cazurile menţionate, 23% au prezentat gravitate maximă şi au avut nevoie de hemodializă şi s-au înregistrat patru cazuri de deces la copii.
Medicii revin cu informaţii despre pericolul la care se expun cei care consumă ciuperci culese din locuri neautorizate: pădure, câmp, fânaţe, teren infiltrat cu substanţe toxice. Dorina Duma, directorul executiv al DSP Cluj subliniază că ciupercile pot fi comercializate doar în următoarele locuri: pieţe de desfacere „en gros”, pieţe şi hale desemnate în acest scop de către autorităţile locale, unităţi comerciale a căror autorizaţie de funcţionare cuprinde şi desfacerea ciupercilor sau în alte locuri desemnate în acest scop de către autorităţile locale.

Încrucişări între ciuperci comestibile şi otrăvitoare

„Intoxicaţiile cu ciuperci recoltate din flora spontană se produc prin nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi prin fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Substanţele toxice conţinute nu sunt anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, dar nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la tratarea simptomelor”, a explicat Dorina Duma.


Care sunt simptomele intoxicaţiei cu ciuperci

Simptomele intoxicaţiilor cu ciuperci pot să apară după o perioadă de incubaţie scurtă (minim 15 minute, maxim trei ore) sau după o perioadă de incubaţie lungă (cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor). Acestea pot fi: scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, dureri abdominale, greţuri, vărsături, tulburări gastrointestinale, micşorarea pupilei, transpiraţii, icter, hemoragii, afecţiuni hepatice.

 

abonare newsletter