Actualitate

Ai înghiți o pastilă din fecale? Nu strâmba din nas: ar putea fi un leac pentru mai multe boli.

Transplantul fecal: de ce excrementele sunt un bun medicament (dacă donatorul este sănătos).

Transplantul fecal: de ce excrementele sunt un bun medicament (dacă donatorul este sănătos)/ Foto: pixabay.com Transplantul fecal: de ce excrementele sunt un bun medicament (dacă donatorul este sănătos)/ Foto: pixabay.com

 

 


În timp ce cercetătorii studiază cum să pună excremente într-o pastilă, acum, transplantul fecal vindecă multe boli: el „restabilește” microbiota care este vitală pentru sănătate.

 


Oricât de ciudat ar părea, excrementele pot fi un medicament excelent datorită bacteriilor pe care le conțin, dacă sunt ale unei persoane sănătoase: ea permite să fertilizăm - la propriu - cu microbi buni intestinele cuiva care are o boală în care bacteriile rele au preluat controlul, relatează Focus.it.

Motivul pentru care transplantul fecal funcționează este microbiota intestinală. Microbiota este o colecție vastă de microorganisme care trăiesc în intestinele noastre și joacă un rol esențial în digestie, imunitate și chiar în starea noastră mentală.


Atunci când microbiota este dezechilibrată, pot apărea diverse probleme de sănătate. De exemplu, o infecție cu bacteria Clostridium difficile poate provoca diaree severă și chiar moarte. Transplantul fecal poate reintroduce bacteriile benefice în intestine și poate restabili echilibrul microflorei intestinale.

Transplantul fecal este deja utilizat cu succes în clinicile din  mai multe țări. La Policlinico Gemelli din Roma, Italia, s-au efectuat peste 600 de transplanturi fecale cu o rată de succes de 90% în tratarea infecției cu Clostridium difficile.


Cercetările privind transplantul fecal sunt în curs de desfășurare și indică potențialul acestei proceduri pentru a trata o gamă largă de boli, inclusive alergii severe, artrita reumatoidă, scleroza laterală amiotrofică (ALS), scleroza multiplă, autism, boli inflamatorii intestinale (colita ulcerativă, boala Crohn), tumori și boli neurodegenerative.

Deși ideea de a ingera materii fecale de la altcineva poate părea dezgustătoare, transplantul fecal este o procedură sigură și eficientă care poate salva vieți și îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților.


Este posibil ca transplantul fecal să fie disponibil sub formă de capsule

În viitor, este posibil ca transplantul fecal să fie disponibil sub formă de capsule, ceea ce ar face procedura mai ușor de acceptat pentru pacienți.

Pe lângă beneficiile terapeutice, transplantul fecal poate avea și implicații importante pentru combaterea procesului de îmbătrânire. Cercetările de la Institutul Quadram din Marea Britanie au demonstrat că transplantul de microbiota de la o persoană tânără la o persoană în vârstă poate inversa diverse semne de îmbătrânire.

Astfel, materiile fecale, care au fost considerate de mult timp un deșeu, se dovedesc a fi o resursă valoroasă cu potențialul de a revoluționa medicina.

Antonio Gasbarrini, director al Secției de Medicină Internă, Gastroenterologie și Oncologie Medicală a Fundației Policlinicii Universitare Agostino Gemelli din Roma, spune: „Singurul risc al transplantului este posibilitatea de a transfera germeni patogeni sau profiluri microbiene nefavorabile pe termen lung. De aceea, procesul de selecție a donatorilor este foarte riguros, atât de riguros, încât mai puțin de 3-5% dintre potențialii candidați devin donatori”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Nu mai țineți roșiile în frigider! Locul neașteptat din bucătărie în care se păstrează proaspete și ferme.

Pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti impozitul de 10% pe concediile medicale. „Taxa pe boală”, eliminată doar pentru pacienții cu afecțiuni grave.

abonare newsletter