Actualitate

Fete căsătorite forțat în România. Expresia „Nu așa-i tradiția la voi?” ascunde nepăsarea statului.

Fete căsătorite forțat în România: un tată care s-a zbătut în zadar să o prevină pe a fiicei sale, aranjată de mama ei, a primit în față, din partea polițiștilor, un răspuns copleșitor: „De ce te enervezi? Nu așa-i tradiția la voi?”

Fete căsătorite forțat în România/Foto: pexels.com Fete căsătorite forțat în România/Foto: pexels.com

 

 


Experții spun că „etnicizarea” reprezintă unul din motivele principale pentru care problema căsătoriilor aranjate nu este rezolvată.

 


Nicio fată căsătorită forțat nu a putut fi salvată până acum, din cauza neimplicării autorităților, mărturisește Carmen Gheorghe, președinta asociației E-Romnja, potrivit Presshub.ro

„Atâta timp cât nu este reglementată legislativ, căsătoria forțată nu poate fi măsurată, prevenită, combătută,” susține Cerasela Bănică, Secretar de Stat în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.


Ultimul recensământ, din 2021, arăta că în România 521 de fete cu vârsta între 11 și 14 ani trăiau în așa-zisă „uniune consensuală” cu partenerii.

Deși suntem pe locul 1 în UE la numărul de mame minore, nicio instituție publică din România nu a studiat fenomenul căsătoriilor forțate. Mai mult, legislația nu include nicio mențiune specifică de incriminare a acestor căsătorii.


Citește continuarea articolului pe Presshub.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tragedia marii actrițe Gina Patrichi. Care au fost ultimele sale cuvinte? Era născută pe 8 martie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter