Actualitate

FMI recomandă o impozitare progresivă a veniturilor personale şi cotă standard de TVA pentru mai multe produse

Experţii Fondului Monetar Internaţional recomandă autorităţilor de la Bucureşti o eventuală impozitare progresivă a veniturilor personale.

FMI recomandă o impozitare progresivă a veniturilor personale Foto: arhiva monitorulcj.ro FMI recomandă o impozitare progresivă a veniturilor personale Foto: arhiva monitorulcj.ro

 

 


Aceștia mai recomandă creşterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea, mai multor produse cu cota standard de 19% şi introducerea unei taxe pe carbon în transporturi şi construcţii.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, s-a aflat la Bucureşti, în această săptămână, pentru a analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice, conform Agerpres.


În concluziile publicate joi, la finalul vizitei, experţii prognozează deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile noii legi a pensiilor şi subliniază că, în aceste condiţii, sunt necesare noi măsuri care să reducă deficitele la niveluri sustenabile.

„Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcţia corectă şi a creat venituri suplimentare. Cu toate acestea, noi prognozăm deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile noii legi a pensiilor. Noi măsuri vor fi necesare pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile”, se precizează în comunicatul FMI.


Potrivit sursei citate, deşi eforturile pentru a limita cheltuielile care nu au legătură cu pensiile şi a îmbunătăţi eficienţa guvernului şi administraţiei fiscale sunt binevenite, contribuţia lor potenţială la ajustarea fiscală este limitată, în special pe termen scurt. 
„Veniturile din taxe ale României sunt cu mult sub nivelul din ţările comparabile şi prea mici pentru a susţine servicii publice la standarde UE. În consecinţă, nu există o cale realistă de progres fără o reformă substanţială a politicii fiscale”, susţin experţii FMI.

Recomandările FMI

În context, FMI recomandă continuarea eliminării excepţiilor în ceea ce priveşte impozitarea, inclusiv prin scăderea pragului la microîntreprinderi, creşterea taxelor pe proprietate şi o reformă a pensiilor.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

CITEȘTE ȘI:

FMI recomandă modificarea legii pensiilor. Va avea un impact de 1% din PIB în 2025.

Experții FMI au ajuns în România și s-au îngrozit. „V-ați întins mai mult decât vă ajunge plapuma, cheltuiți fără să puneți nimic în loc și sacul a ajuns la fund”

Etichete: fmi bani taxe venituri
Ultimele Stiri
abonare newsletter