Actualitate

Traficul aerian din România, peste valorile din 2019. Aeroportul Cluj, lider detașat în rândul aeroporturilor regionale.

Traficul aerian de pasageri a depășit, în octombrie 2023, valorile înregistrate înainte de pandemia de COVID-19. Aeroportul Cluj își consolidează poziția de lider între aeroporturile regionale.

Aeroportul Cluj, lider detașat în rândul aeroporturilor regionale. FOTO: Facebook/ Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj Aeroportul Cluj, lider detașat în rândul aeroporturilor regionale. FOTO: Facebook/ Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

 

 


Traficul aerian pe aeroporturile din România în luna octombrie 2023 a ajuns la un total de pasageri de 2.159.749, cu 7% mai mare decât cel raportat înainte de pandemie (octombrie 2019) și cu 11,4% mai mare față de cel de anul trecut (octombrie 2022). 

 


În topul aeroporturilor cu cei mai mulți pasageri luna trecută, pe primul loc se situează Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, cu 1.326.068 de pasageri, urmat de Aeroportul  Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, cu 290.999 pasageri, şi Aeroportul Internaţional Iaşi, cu 190.976 pasageri. Astfel, în octombrie, Aeroportul Cluj și-a consolidat poziția de lider detașat în rândul aeroporturilor regionale, cu peste 100.000 de pasageri mai mult decât Aeroportul din Iași.

Din totalul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile din România în perioada menționată, 92% s-au deplasat pe rute externe iar restul au fost pasageri ai zborurilor pe rute interne. 


 

Traficul aerian pe aeroporturile din România în luna octombrie 2023. Sursa: Asociația Aeroporturilor din România

În ceea ce privește mișcările de aeronave (aterizări și decolări), totalul raportat de aeroporturile din România pentru luna octombrie 2023 este de 20.295. În același interval pe cele 17 aeroporturi au fost îmbarcate și debarcate aproape 5.000 de tone de marfă.


Aeroportul Arad a fost închis pe tot parcursul lunii octombrie pentru lucrări (refacere cale de rulare A). De asemenea, în intervalul 16-25 octombrie zborurile spre și dinspre Aeroportul Internațional Craiova au fost suspendate, ca urmare a lucrărilor de extindere și modernizare care au fost efectuate aici.

Traficul aerian pe aeroporturile din România în luna octombrie 2023, cu 7% mai mare decât cel din octombrie 2019. Sursa: Asociația Aeroporturilor din România

 


Traficul aerian pe aeroporturile din România în luna octombrie 2023, cu 11,4% mai mare față de cel de anul trecut. Sursa: Asociația Aeroporturilor din România

Amintim că, recent, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a atins pentru prima dată în istoria sa pragul de 3 milioane de pasageri într-un an calendaristic.

Rețeaua de rute a Aeroportul Internațional Cluj oferă în prezent peste 45 de destinații regulate spre peste 20 de țări din Europa și Orientul Mijlociu, precum și zboruri charter spre cele mai importante destinații turistice ale sezonului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Directorul Aeroportului Cluj, prezent la ședința ACI Europe. „Traficul aerian este încă sub nivelul din anul 2019”

abonare newsletter