Actualitate

Primul Centru de sortare a ambalajelor de băuturi, parte din sistemul de garanţie-returnare, va fi deschis în jud. Cluj

Primul Centru de numărare și sortarea a ambalajelor de băuturi, care va face parte din sistemul de garanție-returnare, va fi deschis în comuna clujeană Bonțida.

Sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi va fi implementat la finalul lunii octombrie / Foto: Facebook - Municipiul Cluj-Napoca Sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi va fi implementat la finalul lunii octombrie / Foto: Facebook - Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Primul Centru de numărare şi sortare a ambalajelor de băuturi, ce va face parte din Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), ar urma să fie deschis în judeţul Cluj, pe data de 30 noiembrie.



Practic, în acest Centru, amplasat în comuna Bonţida, se va realiza numărarea şi sortarea ambalajelor de băuturi colectate de la comercianţi.


În centru vor exista 20 de maşini de numărat, capabile să sorteze aproximativ 6.500 de ambalaje/oră.

CITEȘTE ȘI:
Sistemul de garanție returnare intră în vigoare în noiembrie! Boc: „Pas important pentru creșterea gradului de colectare selectivă”


 


Ambalajele din sticlă vor fi numărate, sparte şi pregătite pentru reciclare. Ambalajele metalice (aluminiu şi oţel), dar şi cele din plastic vor fi numărate, sortate şi compactate pentru a fi trimise la firmele de reciclare. În acest moment, o campanie de recrutare de personal se desfășoară pentru toate cele 17 centre naţionale, obiectivul fiind de aproximativ 600 de angajaţi până în vara anului viitor, dintre care cel puţin 500 vor lucra în centrele de sortare şi numărare din întreaga ţară.

În total, vor fi transportate ambalajele de băuturi colectate de la cei aproximativ 80.000 de comercianţi. Acestea vor fi numărate şi sortate pentru a fi transportate, apoi, către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producţia de noi ambalaje de băuturi.


CITEȘTE ȘI:
Ministrul Mediului, la Cluj: „Sistemul garanție-returnare va fi al doilea cel mai mare din Europa” Românii vor plăti o garanție pentru fiecare băutură cumpărată


 

Din momentul implementării Sistemului, românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Gunoaie aruncate pe malul Someșului! Clujeanul a fost amendat cu 15.000 lei. FOTO

Clujenii au economisit mulți bani! Bilete CTP de 1,5 mil. lei, emise în 2023 la aparatele de colectare a ambalajelor

Ultimele Stiri
abonare newsletter