Social

Ministrul Mediului, la Cluj: „Sistemul garanție-returnare va fi al doilea cel mai mare din Europa” Românii vor plăti o garanție pentru fiecare băutură cumpărată

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a susținut că sistemul garanție-returnare care se va aplica începând din 30 noiembrie 2023 în România va fi al doilea sistem de acest tip, ca mărime, din Europa, după Germania.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, și primarul Clujului, Emil Boc, la Primăria Cluj-Napoca / Foto: monitorulcj.ro Ministrul Mediului, Mircea Fechet, și primarul Clujului, Emil Boc, la Primăria Cluj-Napoca / Foto: monitorulcj.ro

 

 


Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă organizate în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca:

 


„Am vorbit de dimineață despre sistemul garanție-returnare care va intra în vigoare începând cu 30 noiembrie. Va fi al doilea cel mai mare sistem din Europa după cel al Germaniei. Va trebui să gestioneze 7 miliarde de recipiente. Dacă ni se pare mare cifra pe care a spus-o domnul primar de 6 milioane de peturi scoase din pădure, din albia râului sau poate chiar din groapa de gunoi (nr. - prin reciclarea cu aparatele de colectare selectivă), vă imaginați de la 6 milioane până la 7 miliarde care este scala acestui proiect? În legătură cu acesta îmi manifest încă o dată suportul și speranța că nu doar că va începe la 1 decembrie, nu doar că va fi al doilea cel mai mare din Europa, dar că va fi un exemplu de bună practică pentru că ne-am inspirat din ce a mers mai bine și din ce a mers mai puțin bine în toate țările în care acest lucru se întâmplă deja de zeci de ani (în anumite state)”, a spus Mircea Fechet.

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.


După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

220 de „urși problemă” vor fi împușcați, nu 500. Ministrul Mediului, la Cluj: „Ne gândim și la oameni, dar să nu o transformăm într-o vânătoare de trofeu”

Cantitate RECORD de deșeuri colectate de clujeni la aparatele de reciclare cu recompensă. Peste 60.000 de ambalaje adunate în mai puțin de două săptămâni

abonare newsletter