Actualitate

Trei stații GPL închise și amenzi de sute de mii de lei, în Cluj. Ce nereguli au fost depistate în urma verificărilor la stațiile de carburanți?

Mai multe stații GPL din Cluj au fost închise, iar în alte zeci de locații au fost depistate nereguli în urma verficărilor făcute de autorități.

Stații GPL cu activitate suspendată, în Cluj, și amenzi de sute de mii de lei/Foto: Instituția Prefectului-Județul Cluj Facebook.com Stații GPL cu activitate suspendată, în Cluj, și amenzi de sute de mii de lei/Foto: Instituția Prefectului-Județul Cluj Facebook.com

 

 


Au trecut mai bine de două săptămâni de la tragedia din Crevedia, în urma căreia cinci oameni au murit. Incendiul de la stația GPL neautorizată din Crevedia a provocat trei explozii în urma cărora au fost rănite 54 de persoane, iar cinci persoane au murit. De asemenea, 77 de imobile au fost afectate de suflul exploziei.

 


În urma tragediei din Crevedia, autoritățile în domeniu au dispus verificări la toate stațiile GPL din teritoriu. 

Potrivit Prefecturii Cluj, în județ a fost suspendată activitatea pentru trei stații GPL, ca urmare a verificărilor efectuate la zeci de firme ce administrează stațiile de distribuție de carburanți și de gaz petrolifer lichefiat. 


Nereguli la stațiile GPL din Cluj

Verificările la stațiile GPL din Cluj, care au durat mai bine de o săptămână (perioada 30 august – 8 septembrie 2023), au scos la iveală o serie de nereguli pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de 370.000 de lei. 

Douăzeci și cinci de stații GPL din județul Cluj au fost verificate de autorități. Drept urmare, trei stații au fost închise din cauza neconformităților. 


CITEȘTE ȘI: 
România, stat eșuat. Explozia de la Crevedia este doar vârful aisbergului.

„În urma verificărilor a fost suspendată activitatea la 3 stații GPL, din care, la 1 a fost suspendată complet activitatea pentru o neconformitate la instalația GPL și la 2 stații pentru neconformități la alte echipamente”, informează, luni, Instituția Prefectului din Județul Cluj. 

Ce deficiențe au găsit autoritățile la stațiile GPL din Cluj?

În cadrul controalelor, au fost constatate o serie de nereguli, precum: 


Lipsa autorizațiilor, avizelor și a documentelor de funcționare, comercializare și transport – 5 sancțiuni contravenționale și măsuri de intrare în legalitate.

Alte tipuri de deficiențe – 74 de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, lipsă control medical periodic pentru toți lucrătorii; neautorizare personal pompa GPL; încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte; semnalizare de securitate necorespunzătoare etc.

„Reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu au aplicat 79 de sancțiuni contravenționale în valoare de 370.501 lei, respectiv 60 de avertismente”, arată sursa citată.  

Potrivit Prefecturii Cluj, procedurile de verificare și control vor continua pentru analizarea tuturor operatorilor economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România, stat eșuat. Explozia de la Crevedia este doar vârful aisbergului.

Explozia de la Crevedia. Stația GPL nu avea autorizație de funcționare. Arafat: „Firma nu avea documente”

Ultimele Stiri
abonare newsletter