Național

Explozii uriașe urmate de incendiu la o staţie GPL din Crevedia. Un mort și 57 de răniți. FOTO

Mai multe explozii puternice au avut loc, sâmbătă, la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, deflagraţiile fiind urmate de un incendiu masiv.

Explozia a rănit 58 de oameni/ Foto: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania - Facebook Explozia a rănit 58 de oameni/ Foto: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania - Facebook

 

 


Mai multe explozii puternice au avut loc, sâmbătă seara, la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, deflagraţiile fiind urmate de un incendiu masiv. 

 


În parcarea stației din Crevedia s-ar fi aflat, la momentul primei deflagrații, 6 cisterne de GPL, fiecare cu circa 10.000 de litri de gaz-petrol lichefiat.

CITEȘTE ȘI;
Trei incendii în parcul Industrial Tetarom de pe Tăietura Turcului în ultimul an? Vicepreședintele Consiliului Județean: „Hidranții au funcționat perfect, clădirile aveau toate avizele”

Incidentul s-ar fi petrecut în momentul când angajații încercau să transfere GPL dintr-o cisternă în alta, potrivit unor surse de la fața locului citate de digi24.ro.


După prima explozie, pompierii care au venit la fața locului să stingă incendiul nu ar fi știut dacă mai sunt sau nu cisterne pline cu GPL în curtea unității.

Un mort, 57 de răniți și 3.000 de persoane evacuate

În urma exploziilor a fost declarat un deces și 57 de răniți.


„La data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița s-au produs mai multe explozii la o stație GPL, eveniment soldat cu 58 de victime, după cum urmează:

  • 8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);
  • 50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).


La momentul raportării (ora 2:00), 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

Odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție :

  • ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate
  • ISU BIF - 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare
  •  ISU PH - 3 autospeciale de stingere
  • 1 elicopter SMURD
  •  9 echipaje SAJ Dâmbovița
  • IGPR – 29 de polițiști
  •  IGJR – 30 de Jandarmi

Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în prezența premierului României, Marcel Ciolacu, și a ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a fost constituită o celulă de criză, care a reunit și reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Pe lângă aspectele operaționale destinate gestionării optime a acestei situației complexe, au fost operaționalizate și două linii TELVERDE, unde aparținătorii victimelor exploziei din județul Dâmbovița au putut afla informații despre starea celor afectați de acest nefericit eveniment.
Urmare acestui eveniment, a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgență a transferului pacienților puternic afectați, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arși.
Astfel, primii pacienți vor fi transferați cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN, la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei să se realizeze și altele, în vederea efectuării intervențiilor medicale de specialitate”, a transmis IGSU.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Incendiu violent la un depozit de carburant din Mureș. Pompierii clujeni participă cu echipaje de sprijin. UPDATE: Un mort și trei răniți

Incendiu provocat de o explozie la un Spital de Recuperare pentru Copii din București

Ultimele Stiri
abonare newsletter