Actualitate

Sute de clujeni au condus-o spre trenul regal pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române. Au întâmpinat-o cu flori, pâine și sare. FOTO

Sute de persoane au aşteptat-o, vineri, la Gara din Cluj-Napoca, pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, însoţită de Alteţa Sa Regală Principele Radu, şi de Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, la plecarea spre Alba-Iulia.

Oamenii au întâmpinat-o cu flori, pâine și sare/ Foto: Sergiu Răzvan/Facebook Oamenii au întâmpinat-o cu flori, pâine și sare/ Foto: Sergiu Răzvan/Facebook

 

 


Sute de persoane au aşteptat-o, vineri, la Gara din Cluj-Napoca, pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, însoţită de Alteţa Sa Regală Principele Radu, şi de Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, la plecarea spre Alba-Iulia, cu trenul regal, cu ocazia aniversării Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, la Alba Iulia.

 


Pe peronul gării, oamenii i-au întâmpinat cu flori, a avut loc un ceremonial militar, iar o pereche de tineri din cadrul Ansamblului Folcloric Studenţesc „Mugurelul” al Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, îmbrăcaţi în port popular specific judeţului Cluj, i-a întâmpinat cu pâine şi sare, semn al tradiţiei şi ospitalităţii.

„În vechime, oferirea pâinii (la început erau boabe de grâu) şi a sării era un semn acceptare faţă de cel care venea în casa sau în ţinutul cuiva. Pâinea (grâul) simboliza bogăţia câmpului, iar sarea era adevăratul aur al antichităţii, fiind, vreme de milenii, cel mai scump produs de comerţ. "Grâul este cinstea mesei", spune folcloristul Simeon Florea Marian, referindu-se la rolul de căpătâi pe care-l are pâinea în lumea satului. În lumea satului românesc mai există şi acum tradiţia ca stăpânul casei, înainte de a mânca toţi cei din familie, să facă semnul crucii deasupra pâinii şi abia apoi să o frângă şi să o împartă. Grâul şi pâinea sunt încărcate de o simbolistică arhaică, dar încă puternic prezentă în lumea satului, fiind, după caz, semn de bucurie, rodnicie, belşug şi puritate”, arată Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
 



Trenul regal care a plecat din Cluj-Napoca urmează să oprească la Câmpia Turzii, Aiud şi Teiuş, iar sâmbătă va intra în Alba Iulia.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a fost prezentă timp de patru zile în Cluj-Napoca, unde a participat, alături de Prinţul Edward al Marii Britanii şi de Prinţul Guillaume de Luxemburg, la Forumul Fundaţiei The Duke of Edinburgh International Award.


De asemenea, Majestatea Sa Margareta şi cei doi reprezentanţi ai caselor regale din Marea Britanie şi Luxemburg au primit, joi, în semn de omagiu, Diploma de onoare şi Medalia Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

 

CITEȘTE ȘI:

Centenarul Încoronării. Trenul Regal, de la primele ore ale dimineții în gara din Cluj-Napoca. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter