Actualitate

Protestele la nivel național: 8.700 de participanți, 283 de reținuți, 36 de dosare penale

<p>283 de persoane care au participat la protestele din ultimele zile în Capitală au fost duse la secţiile de poliţie, dintre acestea 247 fiind sancţionate contravenţional iar pentru 36 întocmindu-se dosare penale, a declarat luni într-o conferinţă de presă şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică al Jandarmeriei Române, Aurel Moise, citat de Agerpres.</p>

El a precizat că manifestaţii au avut loc în 41 de localităţi din 34 de judeţe şi municipiul Bucureşti, dar, cu excepţia Capitalei, fără violenţe.

Totodată, la nivel naţional au participat 8.700 de persoane la proteste şi ordinea a fost asigurată de peste 2.000 de jandarmi.

„247 de persoane au fost conduse la secţiile de poliţie şi au fost sancţionate contravenţional iar pentru un număr de 36 de persoane s-a început întocmirea de acte în dosare penale pentru distrugeri, port arme albe în locuri publice şi ultraj. Până la această dată un număr de 283 de persoane în total au fost aduse la secţiile de poliţie, dar aceste date nu sunt fixe”, a spus Moise.

El a precizat că dintre cei duşi la secţiile de poliţie şapte sunt membri ai galeriei 'Lupii Galbeni' a echipei Petrolul Ploieşti iar 20 sunt membri ai galeriilor bucureştene care au fost sancţionaţi cu prilejul meciurilor de fotbal.

„Cei cu care am avut de-a face sunt reprezentanţi ai echipelor de fotbal. Ei au venit înaintea începerii ostilităţilor. Aveam informaţii că vor veni protestatarii violenţi. Este greu să iei măsuri împotriva unor persoane care nu săvârşesc nimic. Nu le putem interzice azi să protesteze paşnic celor care au primit sancţiuni contravenţionale”, a afirmat Moise.

Acesta a arătat că în cazul în care protestatarii violenţi ar fi fost organizaţi într-un grup compact Jandarmeria ar fi putut acţiona mai bine.

Şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică al Jandarmeriei Române a mai declarat că, în cazul unor manifestaţii violente, Jandarmeria ar putea acţiona cu „alte forţe”.

Moise a mai spus că pentru stabilirea ordinii a fost adusă la Bucureşti Brigada Mobilă a Jandarmeriei din Ploieşti şi a precizat că efectivele de jandarmi sunt conduse în astfel de situaţii de şefii direcţiilor generale ale inspectoratelor judeţene sau municipiului Bucureşti.

Totodată, Aurel Moise a subliniat faptul că nu s-au folosit arme cu gloanţe de cauciuc iar studenţii nu au fost lăsaţi să intre în zona de protest întrucât s-a considerat că situaţia ar putea să 'degenereze'.

„Este foarte greu când intervenim să facem delimitare între protestatarii paşnici şi cei violenţi. Au fost şi câteva cazuri în care jandarmii au făcut exces de zel, după cum susţin televiziunile, dar trebuie să îi înţelegem şi pe ei că au stat în condiţii grele. Cei care protestează paşnic să o facă în locurile special amenajate de jandarmi”, a mai afirmat Moise.

Potrivit reprezentanţilor jandarmilor, pagubele suferite de instituţie în timpul protestelor se ridică la 150.000 de lei iar cele ale ISU - la 5.500 de lei.

Membrii ISU au acţionat pentru acordarea primului-ajutor în 45 de cazuri.

abonare newsletter