Timp Liber

Concert extraordinar în Biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii

Duminică, la Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail din Piața Unirii va avea loc concertul festiv de inaugurare a orgii recent restaurate.

 

Cele aproape 3000 de tuburi ale instrumentului dispuse pe trei manuale și pedalier vor răsună în toată splendoarea lor cu ocazia concertului de inaugurare. Intrarea este liberă.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Mulți clujeni sunt interesați să viziteze Biserica Sfântul Mihail din Cluj, iar după ani buni în care acest edificiu a fost închis din cauza lucrărilor ample de reparații, s-a ajuns la unul dintre etapele importante ale inaugurării bisericii recent renovate: sfințirea orgii bisericii, care va avea loc cu prilejul concertului inaugural la data de 19 iunie ora 20, susținut de organistul Fassang László, iar instrumentul deosebit al bisericii va răsuna în toată puterea și splendoarea sa.

Orga mare construită de Johannes Hahn a suferit o schimbare majoră în istoria sa, cu lucrări de restaurare și extinderi. Biserica Sfântul Mihail din Cluj cuprinde un ansamblu de orgi baroce de valoare istorică și artistică, unice în țară și pe bună dreptate admirat de profesioniști și de comunitatea noastră melomană. Orga la care se va cânta în acest concert a fost construită în 1753, inițial cu 12 registre solo, și a fost realizată de maestrul Johannes Hahn din Sibiu. 


A suferit numeroase extinderi și modificări, iar în 1996 a fost restaurat în forma sa actuală, cu trei manuale, pedalier și 35 de registre. După finalizarea lucrărilor de renovare a bisericii, a devenit esențială repararea, curățarea, intonația și acordarea complete al întregului instrument, această lucrare amplă însumând aproximativ 2800 de fluiere, a fost realizată de firma COT-Orgelbau din Hărman cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Fundației Bethlen Gábor și Parohiei romano-catolice Sf. Mihail. Pentru a extinde și echilibra imaginea sonoră, a fost adăugat un nou registru solo în pedalier: Pincipal de 16 picioare.

Duminică, 19 iunie, de la ora, 20:00 ca parte a inaugurării festive a orgii, László Fassang, profesor de orgă la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta și la Conservatorul din Paris, va umple biserica cu sunetul instrumentului renovat.


Biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj, un simbol al oraşului şi a două că mărime din România, este în reabilitare pe fonduri europene. 

Biserica romano-catolică a obţinut de la Uniunea Europeană un sprijin de 18 milioane de lei pentru renovarea clădirii-monument, ale cărei costuri totale se ridică la 22 de milioane de lei.


Contractul de finanţare a fost semnat de protopopul Sándor Kovács, în octombrie 2017, cu două luni înainte de moartea sa.

Cele mai mari intervenţii vor fi restaurarea structurii acoperişului bisericii, reorganizarea ţiglelor şi curăţarea pereţilor de piatră. În acelaşi timp, biserica va fi dotată cu un sistem de iluminare şi o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire, iar turnul urmează să fie deschis în mod permanent pentru vizitatori. Aici vor fi expuse câteva dintre altarele în stil baroc, înlăturate din biserică în 1951.


Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul a fost ridicat în Piața Centrală și se numără printre monumentele emblematice ale orașului. Este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. 

De-a lungul vremii, edificiul a fost martor la diverse momente importante: aici a fost botezat Matia Corvin, regina Izabella a predat în lăcaș însemnele regale trimișilor împăratului Ferdinand I. Aici au fost investiți principi ai Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory și Gabriel Báthory.

CITEȘTE ȘI:

Accident în Piața Unirii din Cluj-Napoca! Un motociclist și o femeie pieton au fost răniți

Fotografii inedite cu Biserica Sfântul Mihail. A doua cea mai mare biserică romano-catolică din România este în renovare

Lucrările la Biserica Sfântul Mihail, în linie dreaptă. A început demontarea schelelor de pe una dintre fațadele clădirii

abonare newsletter