Timp Liber

Cele mai frumoase locuri de vizitat în apropiere de Cluj. Obiective turistice ideale pentru relaxare.

În apropiere de Cluj-Napoca există numeroase destinații care merită să fie vizitate, perfecte pentru o escapadă în weekend. Vremea în următoarele zile va fi caldă, cu temperaturi maxime de 26 de grade Celsius.

Lacul Tarnița/Foto: clujtourism.ro Lacul Tarnița/Foto: clujtourism.ro

 

 


Vremea se încălzește, iar ieșirile în natură pe timp de weekend reprezintă activități perfecte pentru a scăpa de stresul acumulat după o săptămână de muncă. 

 


În apropierea municipiului Cluj-Napoca există numeroase obiective turistice care merită să fie vizitate. Acestea sunt ideale pentru relaxare. 

Locuri de vizitat în apropiere de Cluj-Napoca

Cascada „Vălul Miresei” 


Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei este situată pe Valea Stanciului, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. Aceasta se află la aproximativ 80 de kilometri de Cluj-Napoca. 

Este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este de peste 30 metri. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport.


O legendă veche amintește că numele cascadei vine de la faptul că demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada.

În realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamăna cu un voal. 


Un lucru interesant, dar mai puțin știut despre locuitorii din comuna Mărgău este faptul că, în urmă cu mulți ani, aceștia și-au inventat propriul lor grai. Era cunoscut drept limba gomoțască, pe care doar geamgii din zonă sau din împrejurimi puteau să o înțeleagă. Odată cu dispariția meseriei de geamgiu, s-a pierdut și limba, în prezent existând doar câteva familii care o mai știu vorbi.

Cascada „Vălul Miresei” din Răchițele/Foto: Salvamont Vladeasa Cluj – Facebook

Cetatea Bologa

Cetatea de la Bologa se află în cadrul localității Bologa din județul Cluj.

Cetatea Bologa păstrează ȋnca din măreţia unei cetăţi strategice construită ȋn urma cu peste de 700 de ani, care avea rolul să supravegheze drumul care duce la Oradea de-a lungul Văii Crişului Repede. Ea a fost construită, cel mai probabil, la sfârşitul secolului al XIII-lea, peste râu de vechile ruine ale unui castru roman (Castrul Resculum).

Cu o înălţime de peste 13 metri, turnul era amenajat pe patru niveluri, despărţite între ele de planşee din bârne groase de lemn. Accesul în turn se făcea pe o scară mobilă din exterior. Al doilea turn, amplasat în partea opusă donjonului circular, are bază patrulateră şi pare să fi fost destinat unei porţi. În secolele XVI-XVII au apărut alte două turnuri semicirculare, folosite pentru armele de foc de toate calibrele.

Cetatea Bologa/Foto: visitcluj.ro

Lacul Tarnița

Lacul de acumulare Tarnița se află între comunele Râșca, Mărișel și Gilau, la 15 km de municipiul Cluj-Napoca. Cu o suprafața de aproximativ 215 ha, o lungime de peste 8 km și o adâncime maximă de peste 70 de metri, lacul Tarnița este una dintre cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj. Este alimentat de apele Văii Someșului Cald (unul dintre afluenții Someșului Mic).

Principalele activități desfășurate pe lac sunt pescuitul, înotul, plimbările cu barca. Majoritatea se desfașoară în cadru neorganizat, ca și activități de petrecere a timpului liber. Totuși, există și asociații cu profil sportiv care organizează periodic concursuri de înot (vezi Traversarea Tarniței) sau pescuit sportiv.

Lacul Tarnița/Foto: clujtourism.ro

Piatra lui Lucaci

Piatra lui Lucaci este o formațiune stâncoasă din Munții Gilăului, un spectaculos loc de belvedere asupra lacului Tarnița. 

Vestită pentru această minunată priveliște pe care o oferă asupra împrejurimilor, Piatra a devenit în ultimii ani un îndrăgit spațiu de relaxare și refugiu în natură.

Pentru a ajunge la piatră, trebuie să parcurgi o potecă, pe albia râului, până pe creasta muntelui Gilău.

Traseul către Piatra lui Lucaci este de aproximativ 10 kilometri. Acest traseu se parcurge în 4-5 ore și este în totalitate marcat. Piatra lui Lucaci este una dintre principalele atracții naturale din județul Cluj.

Piatra lui Lucaci/Foto: Solo Petru – captură video Youtube

Defileul Răcătăului

Defileul Răcătăului este deschis doar pentru persoanele cu adevarat dornice de o aventură într-un loc în care timpul s-a oprit de ceva vreme.

Valea Răcătăului, cea care desparte comuna Măguri Răcătău de comuna Mărișel, este autoarea unuia dintre cele mai adânci defilee din Munții Apuseni. Datorită acestei văi a apărut „Împărăția lui Zamolxe” sau „Tărâmul lui Zamolxe” cum îl numesc moții.

Legenda spune că în acest loc, în Defileul Răcătăului, s-ar fi ascuns Zamolxis vreme de șapte zile, de întreaga suflare omenească. Acolo este un loc denumit „altar”, localnicii mai vechi îi spun „la scăriţă”. Sunt nişte stânci foarte mari, care privite dintr-un anumit unghi, redau profile de bărbaţi în piatră. Se spunea că, dacă te duci acolo şi stai cu faţa la stânci şi te concentrezi foarte tare, îl invoci pe Zamolxis, iar acest zeu îndeplinește dorințele pe care le avem în acele momente. 

Defileul este fără umă de drumuri sau de poteci, turiștii fiind nevoiți să meargă din piatră în piatră, uneori chiar prin apă. 

Zona inferioară  a defileului este cea mai deosebită, datorită pereţilor de stâncă și a vegetației luxuriante, Defileul Răcătăului a devenit habitatul ideal pentru urșii bruni. Probabilitatea ca în plimbările noastre să întâlnim aceste animale este una extrem de mare, deoarece rezervația de urși este una foarte extinsă. 

Liniștea, sălbăticia și pădurile falnice care domină Defileul Răcătăului sunt oaza de liniște la 2 ore distanță de Cluj-Napoca. 

Defileul Răcătăului/Foto: clujtourism.ro

Lacul Ştiucii

Lacul Ştiucii este o arie protejată de interes naţional, situată în comuna Fizeşu Gherlii, satul Săcălaia. Ştiuca, specia piscicolă dominantă a lacului, a dat rezervaţiei această denumire. 

Lacul, este unul natural de apă dulce aflat pe un substrat de sol sărat, unde regăsim specii piscicole precum ştiuca, şalăul, somnul, crapul şi carasul sau păsări din speciile lişiţă, presură, stârc cenuşiu, etc.

Acest mediu a favorizat dezvoltarea unei biodiversităţi de faună şi floră aproape similară ca număr de specii cu cea din Delta Dunării, Lacul Știucii fiind singurul lac din România pe luciul căruia se dezvoltă plaurul (insule plutitoare acoperite cu stuf). 

Lacul Ştiucii/Foto: clujtourism.ro

Rezervaţia botanică „Fânaţele Clujului”

Fânațele Clujului reprezintă o zonă de interes botanic și faunistic din apropierea orașului Cluj-Napoca, de o parte şi de alta a Văii Fânaţelor. Este printre primele arii protejate din România, încă din anul 1932.

Suprafața rezervației Fânațele Clujului este de aproximativ 75-80 de hectare și este împărțită în două părți cunoscute sub numele de Copârșaie și Valea lui Craiu. În zona Copârșaie (denumire din maghiară ce înseamnă sicriu) sunt câteva movile de pământ atipice, denumite glimee. Cea mai mare are vreo 400 de metri lungime și 35 de metri înălțime. Acestea sunt rezultatul unor alunecări de teren și al eroziunii.

Varietatea floristică este susţinută de relieful foarte accidentat şi de particularităţile microclimatice locale, cu mai multe bălți temporare unde își au casă diverse specii de reptile ca tritonul comun, tritonul cu creastă, brotăcelul, broasca râioasă verde, șarpele de casă.Dintre speciile de plante protejate la nivel european înâlnim dediţelul, gălbinarea, capul şarpelui, hodoleanul.

Rezervaţia botanică „Fânaţele Clujului”/Foto: clujtourism.ro

Cum va fi vremea în weekend la Cluj?

Clujenii vor avea parte de vreme caldă weekendul dintre 24 – 26 mai. Temperaturile vor ajunge la 26 de grade Celsius, potrivit prognozei AccuWeather

Prognoza meteo pentru weekend

Vineri, 24 mai – Temperatura maximă va fi de 26 de grade Celsius. Cerul va fi predominant însorit, iar șansele de ploaie vor fi scăzute. Temperatura minimă va fi de 11 grade Celsius. 

Sâmbătă, 25 mai – Cerul va fi parțial însorit, iar maxima zilei va fi de 25 de grade Celsius. Temperatura minimă va fi de 11 grade Celsius. Șansele de ploaie vor fi și în această zi scăzute. 

Duminică, 26 mai – Temperatura maximă va fi de 26 de grade Celsius. Cerul va fi predominant însorit, iar șansele de ploaie vor fi scăzute. Temperatura minimă va fi de 11 grade Celsius. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ce poți vizita în Gilău? Relaxare de weekend, aproape de casă

Destinație de weekend. Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din România, a declarat deschis sezonul turistic.

Destinație de weekend. Lacul Colibița sau „marea de la munte”, un loc care trebuie vizitat cel puțin o dată în viață. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter