Timp Liber

Toamnă spectaculoasă pe drumul dintre Mărișel și Măguri Răcătău. Imagini filmate din dronă - FOTO

Drumul județean de la Măguri Răcătău spre Mărișel, cunoscut și sub numele de „drumul lui Antonescu”, arată spectaculos de sus!

Toamnă spectaculoasă pe drumul dintre Mărișel și Măguri Răcătău. FOTO: Facebook/ Alin TIșe; Bluedot

 

 


Fotografii superbe cu un drum din județul Cluj, realizate de la înălțime. Forma șerpuită a drumului îi oferă o imagine de poveste. 

 


Fotografiile au fost făcute din dronă cu serpentinele care duc de la Măguri Răcătău la comuna Mărișel. Forma șerpuită a drumului și natura bogată în verdeața care îl înconjoară, îi conferă locului o imagine de poveste.

Drumul județean 107T care leagă localitățile Mărișel și Măguri Răcătău a fost asfaltat în toamna anului 2020.


Pe lângă faptul că această regiune arată ca într-un basm, este plină de obiective turistice și semnificație istorică. Măguri Răcătău datează din anul 1724 și este formată din trei sate: cel cu același nume, Măguri Răcătău care se află în sufletul comunei, al doilea intitulat Măguri și cel din urmă sat, Muntele Rece.

Comuna se află la poalele Munților Gilău, la sud-est, și la cele ale Muntelui Mare, de nord-vest. Situat pe cursul superior al râului Someșul Rece, Măguri Răcătău e la 40 km distanță de municipiul Cluj-Napoca.


Zona este compusă din rezervații naturale protejate, dar și numeroase trasee care încântă turiștii iubitori de natură și mișcare. Aici regăsim Cheile Dumitresei, un sector complex de chei sălbatice de pe o porțiune a râului Dumitreasa, dar și Defileul Someșului Rece, perfect pentru alpiniști, zonă protejată de lege.

Zona este plină în istorie, dar și în povești mai mult sau mai puțin fictive. Există legende locale care susțin că „Împărăția lui Zamolxe” a început din Mărișel și se întinde spre comuna Măguri Răcătău (porțiuni capturate în imaginile din galeria foto atașată articolului), peste tot Defileul Răcătăului.


Mărișel, comuna moților

Una dintre cele mai vizitate locuri din Cluj, comuna Mărișel este o stațiune montană și turistică în dezvoltare, situată pe un platou de aproximativ 1200 de metri, cel mai întins din Apuseni care este și locuit.

Comuna Mărișel se află în Munții Gilău, la aproximativ 50 km de Cluj-Napoca. Numeroasele gospodării și locuri de cazare se află de jur împrejurul văilor și pădurilor din zonă. În apropiere se află și Barajul Fântânele, adorat de clujeni.

Satul Mărișel este punctul central al comunei, fiind și singurul din compoziția acesteia. A fost înființat prin secolul opt de către moții care au plecat din Munții Abrudului. Comuna a luptat din răsputeri de-a lungul anilor pentru drepturi și este locul în care moții conduși de Avram Iancu au învins oastea maghiară pentru a apăra centrul de comandă care se afla la Câmpeni.

Sursă foto: bluedot.ro

CITEȘTE ȘI:

Drumul dintre Mărișel și Măguri Răcătău a fost asfaltat și arată impresionant - FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter