Timp Liber

Micii meșteșugari! 130 de elevi clujeni, îmbrăcați în port popular, au concurat la olimpiada de meșteșuguri tradiționale

Aproape 130 de elevi de la 24 de școli din judeţul Cluj s-au întrecut sâmbătă, 20 mai 2023, la Dej, în cadrul Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” – faza judeţeană 2023.

130 de elevi, la Olimpiada „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” / Foto: Consiliul Județean Cluj 130 de elevi, la Olimpiada „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” / Foto: Consiliul Județean Cluj

 

 


Competiția s-a desfăşurat începând cu ora 10:00, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Dej (str. Avram Iancu, nr. 2-4). Elevii, de la clasele pregătitoare până la nivel de liceu, au concurat pe 17 secțiuni și pe trei grupe de vârstă, precum: decorare lemn, pictură icoane pe sticlă și lemn, realizare podoabe din mărgele, ţesut, cusut, realizare piese de port popular, încondeiat ouă, împletituri, măști, ceramică, artă pictură naivă, metaloplastie și sculptură în piatră.

Conform regulamentului, tinerii s-au prezentat în costum popular, specific zonei etnografice pe care au reprezentat-o şi au adus cu ei unul sau două produse finite, dar şi semifinite, pe care le-au finalizat în cadrul etapei județene a olimpiadei, în prezența comisiei de jurizare. 


Mici meșteșugari clujeni / Foto: Consiliul Județean Cluj

Concursul a debutat la ora 10:00 și s-a desfășurat timp de două ore, cu sprijinul profesorilor școlii și a elevilor voluntari. În timpul jurizării, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” a oferit copiilor un program artistic variat, ce a cuprins jocuri și cântece tradiționale. La finalul concursului, atelierele au fost vizionate de primarul orașului Dej, Costan Morar, de părinți și de publicul larg.

Program artistic variat, ce a cuprins jocuri și cântece tradiționale / Foto: Consiliul Județean Cluj

Premii și mențiuni

În cadrul festivității de premiere, copiii au fost recompensați cu premii și mențiuni. Totodată, trei elevi premiaţi (câştigători ai locurilor I) vor reprezenta judeţul Cluj la Sibiu, în cadrul fazei naţionale a Olimpiadei Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale, care se va desfăşura în perioada 19-23 iulie 2023, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului. 


Olimpiada „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” – faza judeţeană 2023, o întrecere educativă, care urmăreşte conştientizarea şcolarilor asupra valorilor civilizaţiei populare româneşti, a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliul Judeţean Cluj, coordonator de proiect consultantul artistic Adriana Andrei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria Municipiului Dej și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Dej.

Elevi meșteșugari / Foto: Consiliul Județean Cluj

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Cluj, palmares impresionant de medalii la Olimpiada de Limbi Romanice

Copil genial din Cluj! O fetiță de 8 ani e prima pe țară la Olimpiada Mondială de Engleză, categoria 9-11 ani. Povestea ei a inspirat și alți copii

Ultimele Stiri
abonare newsletter