Timp Liber

Așteptarea a luat sfârșit. Turnul Pompierilor se deschide astăzi, oficial, pentru clujeni și turiști

Turnul Pompierilor este gata și urmează să intre în circuitul cultural și turistic al orașului. Punctul de belvedere va putea fi vizitat începând din această seară de către clujeni și turiști.

Vedere din Turnul Pompierilor. Sursă foto Facebook Emil Boc Vedere din Turnul Pompierilor. Sursă foto Facebook Emil Boc

 

Deschiderea oficială a Turnului Pompierilor, situat pe strada Tipografiei, nr. 17, va avea loc luni, de la ora 19.00, a anunțat Primăria Cluj-Napoca.


La începutul lunii martie, primarul Emil Boc a anunțat că Turnul Pompierilor este pregătit să intre în circuitul cultural și turistic al orașului Cluj-Napoca.

Pe lângă faptul că va oferi o panoramă superbă de 360° asupra orașului vizitatorilor, Turnul Pompierilor are și cale de acces pentru persoanele cu dizabilități (cu ajutorul unui lift), iar scara interioară dispune de un spațiu expoziținal pentru a găzdui mici expoziții de artă / artă digitală.


Primarul a anunțat programul de vizitare, care este zilnic:

  •  în perioada sezonului cald: 10:00-18:00
  •  în perioada sezonului rece: 09:00-17:00

Prin măsurile de restaurare luate la Turnul Pompierilor s-au pus în valoare următoarele elemente de patrimoniu existente: 


  • suprafețele originale ale zidăriei și finisajelor turnului medieval
  • detaliile de piatră cioplită ale turnului medieval, mai ales gurile de tragere și ancadramentele
  • înscrisurile și desenele de epocă pe suprafața pereților
  • porțiunea drumului de strajă a fost reabilitată astfel încât să se adapteze refuncționalizarea accesului și circulației istorice la cerințele de astăzi
  • au fost puse în valoare golurile laterale din interiorul turnului
  • s-a înlocuit piramida de sticlă cu un nou segment alcătuit din două nivele, unul închis cu sticlă și unul deschis, care permite accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului
  • pentru ușurarea accesibilității vizitatorilor în turn inclusiv a persoanelor cu dizabilități s-a montat un ascensor de persoane, alături de o nouă scară de vizitare

Turnul Pompierilor va deveni o atracție turistică

Monumentul istoric cu origini în secolul XV ar urma să devină un adevărat obiectiv turistic al Clujului, care va găzdui recitaluri muzicale şi spectacole „la înălţime”, sub o oglindă uriaşă în care se vor reflecta atât evenimentele în desfăşurare, cât şi împrejurimile. Interiorul turnului, care va fi restaurat, ar urma să le permită vizitatorilor conectarea virtuală la evenimentele din oraş.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Turnul Pompierilor va putea fi vizitat în curând! Clujenii și turiștii se vor bucura de un nou punct de belvedere, în centrul orașului

Anul 2022 încheie o serie de obiective întârziate: Turnul Pompierilor devine obiectiv deschis circuitului turistic

Emil Boc, „inspecție” în Turnul Pompierilor. Obiectivul va fi DIGITALIZAT și accesibil ONLINE - VIDEO

abonare newsletter